In het artikel over de politieke doelen voor biologisch kunt u lezen over een gedragsonderzoek dat Motivaction heeft gedaan onder consumenten. Kopen ze wel eens of vaak of nooit biologisch en waarom dan?
Het ministerie van LNV gaf de opdracht, nadat het zichzelf en heel Nederland de opdracht gaf dat in 2030 het biologisch landbouwareaal meer dan verdrievoudigd moet zijn naar 15% van het totale agrarisch areaal. ‘Gaan we nooit halen’, zegt de hele gangbare én de biologische sector eensgezind.
En dat gebrek aan optimisme is een jaar lang vanuit Den Haag overtuigend ondersteund: van de € 13 miljoen die er dit jaar uitgegeven mocht worden aan het Actieplan Biologisch is nog bijna alles over. Het geld schuift wel door, wat het voor 2024 nóg moeilijker maakt om het budget op te krijgen.
Lees ook: Gaan we de politieke doelen voor biologisch halen?
Consumenten gegroepeerd
Maar terug naar dat onderzoek. Motivaction groepeert de consumenten. Zo is daar de groep ‘individualistische kopers’. Vriendelijke benaming voor de mensen die milieu en klimaat geen donder kunnen schelen, zo lang ze het zichzelf maar naar de zin kunnen maken – mijn woordkeuze, maar dat snapt u.
ik heb ook alle vertrouwen in het mooie product van onze gangbare lezers
Ik schaar mezelf onder de groep ‘prijsbewuste verantwoorde kopers’. Proberen zich netjes te gedragen, maar gaan nu en dan toch voor de bijl als de bewuste keuze al te duur wordt of er nu even snel iets meegegrist moet worden.
Ja, natuurlijk koop ik geregeld iets biologisch. Ik moet onze biologische lezers immers steunen. Maar ik heb ook alle vertrouwen in het mooie product van onze gangbare lezers. Die doen ook hun best en halen allerlei keurmerken, zoals PlanetProof en BRC en Beter Voor, waar supermarktenkoepel CBL zich nu zo vierkant achter heeft opgesteld.
Gaan de telers 15% bio dan toch halen?
Naar analogie van Rutger Bregmans bestseller ‘De meeste mensen deugen’ durf ik de stelling wel aan dat de meeste telers hun best doen, velen zelfs stinkend. Meestal halen ze uiteindelijk dan ook tóch die doelen die de overheid ze stelt, ook al roepen ze aanvankelijk dat dat echt niet kan.
Maar die 15% …? Nou misschien toch: mits de EU de bio-verordening wat minder streng maakt, Den Haag eindelijk weer omschakelsubsidies gaat verstrekken én er een milieuheffing komt op het ondereind van gangbaar. Maar dat gaan de dames en heren politici nóóit halen voor 2030.