In hoger beroep is een teler in het gelijk gesteld die een medewerker ontsloeg om misstanden die hij met geheime camerabeelden had ontdekt.
De teler mocht in 2022 camerabeelden gebruiken omdat deze op een andere manier niet kon vaststellen dat de werknemer de regels voor registratie overtrad. Dat oordeelt de rechter in hoger beroep. Deze noemt het besluit van het ontslag hard, maar niet onterecht.
Afwikkeling arbeidsovereenkomst
De rechtszaak gaat over de afwikkeling van de arbeidsovereenkomst. Daarvoor is het belangrijk vast te stellen of het ontslag op staande voet terecht was. De werknemer had een goede reputatie in het bedrijf, werkte hard en deed zijn werk goed. Hij was verantwoordelijk voor het registratiesysteem voor uitzendkrachten. Daarbij is het belangrijk dat de werknemers inklokken als zij de kas in gaan en niet vóór het omkleden.
Regels niet voor hem
De medewerker klokte zelf wel al direct in bij binnenkomst. Hij deed dat omdat hij vanaf dat moment ook aanspreekpunt was voor de uitzendkrachten, zo vertelde hij de rechter. Dat bleek onvoldoende uit de beelden, oordeelt de rechter. De medewerker stelt ook dat hij overuren gemaakt had die nooit uitbetaald waren. De medewerker vond dus dat strikte regels voor inklokken niet voor hem van toepassing waren. Daarvoor had hij toestemming moeten vragen, vindt de rechter, die op alle punten de teler in het gelijk stelde.
Alternatief voor ontslag
De medewerker had de keuze bij het ontslag om een vaststellingsovereenkomst te tekenen waarbij het contract werd ontbonden met uitbetaling van vier bruto maandsalarissen en vakantiegeld. Dat wees de medewerker af, die juist een hogere compensatie eiste met onder meer en transitievergoeding. De rechter vond niet dat de teler eerst een waarschuwing had moeten geven. Hij had voldoende duidelijk gemaakt in zijn handelen dat hij de registratieregels strikt volgt.