Met het overlijden van Richard Kalter neemt de Nederlandse tuinbouw afscheid van een voorloper. De aardbeienteelt verliest een voorvechter.
Vrijdag 15 december overleed Richard Kalter na een jarenlange ziekteperiode. Samen met zijn vrouw Annet runde hij in het IJsselmuidense glastuinbouwgebied Koekoekspolder een aardbeienkwekerij. Toen ze daar ruim 20 jaar geleden mee begonnen was die teelt onder glas nog lang niet zo normaal als nu. Maar wat het bedrijf van de Kalters vooral zo bijzonder maakte, was het feit dat ze meer nog beleving verkochten dan aardbeien.
Juist in een gebied waar de aardbeienteelt niet of nauwelijks een rol speelde, was de kas van Kalter Aardbeien des te opvallender. Waar de gemiddelde komkommer- of paprikakas in de Koekoekspolder op geen enkele manier probeert te appelleren aan de burger en consument uit de omringende dorpen en steden, daar stond bij de Kalters de deur altijd open.
Merk Kalter Aardbeien werd een begrip
Met vooraan de Tuindersweg een boerderijwinkel, een aardbeienautomaat, maar ook een speeltuin in de kas, veldjes met andere groente om van te leren en de verkoop van kerstpakketten was het hier jaarrond ‘kom in de kas’. In de loop der jaren is het merk Kalter Aardbeien dan ook een begrip geworden in de regio. Aardbeienteler Marcel Dings nam het merk vorig jaar over. Hij had als plantleverancier al jaren een samenwerking met de Kalters.
Richard Kalter was teeltman en aardbeienactivist
In de taakverdeling was voor Richard de rol weggelegd van de teeltman. Ook was hij soms een ware aardbeienactivist. Bij elk initiatief rond de aardbei was hij samen met Annet van de partij, ook toen er weer eens een mediarelletje werd geschopt over bestrijdingsmiddelen op aardbeien. Teeltman Kalter plaatste dezelfde dag een filmpje op Youtube. Daarin legde hij uit hoe het er in de hedendaagse Nederlandse aardbeienteelt aan toe gaat.
De man dus die de perfecte aardbei afleverde, waarop het eigen merk gebouwd kon worden. Die teelt werd echter te zwaar nadat hij in 2020 ziek werd. Verkoop van het bedrijf, inclusief alle toeters en bellen die het tot een zo groot succes maakten, lukte uiteindelijk niet. In de kas ruimden de aardbeien het veld voor een zaadteelt voor zaadbedrijf Bejo. Het afscheid van de aardbeienwereld is nu definitief.