Producenten van vleesvervangers zouden veel meer met groente kunnen werken. En ze zouden minder moeten proberen vlees na te maken. Dat zegt Dennis Favier van Studio Fava en De Nieuwe Keuken.
In een interview met Food&Agribusiness stelt hij dat er veel kansen liggen voor plantaardige lekkernijen met een uitstekende smaak, die niet op vlees lijken en in een conveniënt jasje zijn gestoken.
“We richten ons echt op het eten van de toekomst”, legt Favier uit. “Daarbij gaat het om plantaardig producten en om producten die op basis van een fermentatietechnologie worden geproduceerd. Daarnaast zijn we ook actief op het gebied van gecultiveerde cellen.”
Vleesvervanger lijkt op kipnuggets
Wat de meeste producenten nu maken en in de schappen van de supermarkten ligt, lijkt qua uiterlijk en voedingswaarde volgens hem nog het meest op een kipnugget van de McDonald’s. Zo lang de makers zich in bochten blijven wringen om textuur, vorm en smaak vleesproducten te willen benaderen, moeten er nogal wat concessies worden gedaan. Te veel zout, vet of suiker, maar ook toevoegingen zoals methylcellulose, zijn volgens Favier niet waar een nieuwe generatie consumenten op zit te wachten.
Creatief met peulvruchten en groente
“Deze consumenten hebben nog steeds de consumentenbehoefte in de vorm van gemak, gezond en voedzaam. Ze vinden het echter niet meer belangrijk dat de alternatieven op vlees lijken.” Creatief aan de gang met peulvruchten is wat hem betreft het devies. Ook andere groenten bieden kansen. “Deze groeien in Nederland volop en zijn niet duur, maar desondanks bestaat 80% van het vleesvervangerschap uit tarwe en soja.
Met zijn bedrijf De Nieuwe Keuken brengt hij balletjes van 70% lokaal geteelde groente, zoals pastinaak en peen, op de markt. Ook maakt hij pulled paddo’s in verschillende smaken. “Deze kunnen de hoofdrol van vlees overnemen in een gerecht.”