Een serie van opeenvolgende gelijksoortige jaarcontracten voor teelt kan worden opgemerkt als een duurcontract. Dan hebben telers meer rechten dan een los contract.
Dat stelt de Rechtbank Noord-Holland in een zaak tussen een groentezadenteler en zaadfirma. Als er al 20 jaar is samengewerkt, er een vorm van exclusiviteit is en in de contracten steeds vaste prijscomponenten stonden, is die relatie meer dan een jaarcontract. Zeker als er ook nog regelmatig onderling contact is en afhankelijkheid, kan er sprake zijn van een termijnafspraak, of een duurovereenkomst. In dat geval kan de teler bijvoorbeeld onder voorwaarden aanspraak maken op een redelijke en billijke opzegtermijn.
Dat was ook het geval bij de groentezadenteler in deze zaak. Deze kreeg 20 jaar lang een vaste prijs per vierkante meter groentezadenteelt in zijn kas, waarvan 75 procent vooraf werd betaald en 25 procent achteraf. Dat ging om een prijs per geteelde vierkante meter en een aanvullende vergoeding per vierkante meter op basis van het gewicht van de zaden.
Gezamenlijk beëindigd
De zaak draait om het beëindigen van de overeenkomst tussen de groentezadenteler en zaadfirma. Geldt daarbij een opzegtermijn? In dit geval was toegezegd door de zaadfirma dat bij beëindiging van de samenwerking het bedrijf dat vijf jaar van te voren zou opgeven, maar in 2021 werd de relatie in één jaar tijd afgewikkeld. De rechter oordeelt dat dit duidelijk in goed overleg is gebeurd, waardoor de opzegtermijn niet van toepassing is. De correspondentie tussen teler en afnemer toonde dat overleg aan. De claim achteraf om schadevergoeding wordt dan ook afgewezen.