We hebben in de EU ongeveer 15 miljoen hectare biologische productie.
Als we hiervan nu eens 10 miljoen hectare omzetten in gangbare productie, dan heb je net zoveel voedsel en speel je 5 miljoen hectare vrij voor pure natuur en biodiversiteit. Zou je dan niet veel meer bereiken aan toegevoegde waarde voor natuur en biodiversiteit?
Een storm van reacties volgde op deze tweet van mijn hand. De meest relevante vraag voor mij zou zijn: welke hectares ga je dan aanwijzen voor omzetting naar natuur en hoe maak je die selectie? Deze vraag werd echter door niemand gesteld. Boeren en tuinders kiezen nu zelf of ze voor biologische productie willen gaan of niet en keuzevrijheid lijkt mij toch een heel belangrijk aspect voor iedereen.
Onacceptabel dat je een binnenzee droog gaat leggen voor voedselproductie en dan grond gaat gebruiken voor een suboptimale productiewijze als biologische teelt
We accepteren echter op het gebied van ruimtelijke ordening dat overheidsingrijpen en sturing noodzakelijk zijn. Wat mij betreft zou dat ook moeten gelden voor het toepassen van de productiewijze die je hanteert. Ik vind het onacceptabel dat je een hele binnenzee droog gaat leggen voor de voedselproductie en dan de grond gaat gebruiken voor een suboptimale productiewijze als biologische teelt. Zoals jullie weten ligt het grootste deel van het bio-areaal in de Flevopolders. Dat moet je meteen verbieden.
Veel kleiner areaal aan biologisch
Biologische productie zou je in principe moeten doen in landbouwareaal dat gelegen is in of bij natuurgebieden. Dat is toch volkomen logisch. Nog logischer zou het zijn om eerst eens uit te rekenen wat meer oplevert aan voedsel en natuur. De combi van gangbare productie en extra hectares natuur of bioproductie. Ik denk dat je dan op een veel kleiner areaal aan biologisch uitkomt dan 25% wat nu het streefdoel is.
De meest productieve grond voor gangbare land- en tuinbouw
Hoe ga je dan de selectie maken? Dat is eigenlijk ook heel simpel. De waarde van de grond geeft een indicatie van het productievermogen. De marginale gronden die het minste waard zijn zou je dus moeten selecteren voor natuur en de meest productieve grond voor gangbare land- en tuinbouw. Bij een bepaalde bevolkingsomvang hoort een bepaalde voedselproductie. Door voortschrijdende verduurzaming en innovatie zal de productie per hectare toenemen. Aldus bepaal je hoeveel landbouwareaal je om kunt gaan zetten naar natuur.
Gooi die hele Natuurherstelwet in de vuilnisbak en begin opnieuw.