Het Europees Parlement stemt tegen de voorstellen om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen terug te brengen met 50% in 2030.
Gevolg van de stemming is dat het parlement niet met de Europese Commissie en de lidstaten in onderhandeling gaat over de voorstellen. De vraag is wat de Europese Commissie nu gaat doen. De afwijzing van de voorstellen is uitgelegd als een nederlaag voor voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans en voor de Groene Europarlementariër Sarah Wiener.
Wijzigingsvoorstellen leiden tot tegenstem
Enkele weken geleden werd in de milieucommissie van het parlement nog een compromis bereikt. Daarmee leken de scherpe kanten van het oorspronkelijke voorstel te zijn weggehaald. Maar bij de stemming op woensdag 22 november werd een aantal verdergaande wijzigingsvoorstellen aangenomen. Die leidden voor de Groenen, liberalen en sociaaldemocraten om verschillende redenen tot een tegenstem. De uiteindelijke verwerping van het voorstel werd in het Europees Parlement met applaus ontvangen.
De Oostenrijkse Sarah Wiener (Groenen), die als rapporteur in het parlement geprobeerd heeft een compromis te vinden, reageerde teleurgesteld en geïrriteerd. Volgens haar is de stemming in het Europees Parlement een “zwarte dag voor het milieu, de gezondheid van de samenleving en voor de afhankelijkheid van de boer van de agro-industrie”. Zij verweet vooral de conservatieven, christendemocraten en de extreemrechtse groeperingen dat ze niet bereid waren compromissen te sluiten. “Sommige wijzigingsvoorstellen waren door de lobby van de agro-industrie en de bestrijdingsmiddelenlobby geschreven”, aldus Wiener.
‘Onrealistische voorstellen’
De Europese landbouwministers hebben zich ook al verzet tegen het voorstel van de Europese Commissie. Nederland steunt het voorstel, maar staat in de vergadering van landbouwministers praktisch alleen.
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) meldde in een eerste reactie dat het Europees Parlement “eindelijk duidelijk ‘nee’ zegt tegen de onrealistische voorstellen van de Europese Commissie”. Ruissen is niet tegen vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hij ziet ook veel mogelijkheden voor de inzet van natuurlijke bestrijders in gesloten teelten en innovaties in mechanische onkruidbestrijding. “Dat zijn ontwikkelingen die we zo goed mogelijk moeten ondersteunen. Wat de Europese Commissie voorstelde. is veel te star.”
Strategische landbouwdialoog
De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca zegt dat het voorstel van de Europese Commissie van het begin af ideologisch was en elk verband met de realiteit ontbeerde. Copa Cogeca heeft hoge verwachtingen van de strategische landbouwdialoog die commissievoorzitter Ursula von der Leijen wil aangaan. ‘Oplossingen kunnen alleen worden gevonden door middel van een dialoog met boeren en hun coöperaties, en niet door onsamenhangende doelstellingen van bovenaf op te leggen.’
De christendemocratische Europese Volkspartij zegt in een eerste toelichting dat ze tegen de “extremistische aanpak” van gewasbeschermingsmiddelen is. “De EVP-Fractie steunt geen maatregelen die de voedselproductie in Europa verminderen of boeren ervan weerhouden voedsel te produceren”, aldus woordvoerder Alexander Bernhuber na de stemming.