De gemeente Lingewaard geeft recht van opstal aan een zonneparkontwikkelaar voor zonnepanelen op 6 hectare gemeentegrond. De stroom is bedoeld voor telers in glasgebied NEXTgarden.
Dat blijkt uit een publicatie in het gemeenteblad van Lingewaard. De Gelderse gemeente geeft Solinoor recht van opstal voor de zonnepanelen. Het bedrijf werkt samen met Lingezegen Energy, een coöperatie van telers op NEXTgarden. Het plan is om het zonnepark eind volgend jaar gerealiseerd te hebben.
Na warmte- nu elektriciteitsproductie
Voor Lingezegen Energy is de aanleg van een zonnepark een belangrijke stap in de verduurzaming. Door de biomassacentrale is bijna de hele warmtevraag van de aangesloten bedrijven al ingevuld. Daardoor raakt de afbouw van de fiscale voordelen voor tuinbouw deze telers minder hard.
Met 6 hectare zonnepark worden ook telers zelfvoorzienend voor stroom. Lingezegen wil gaan werken met grootschalige batterij-opslag. Daarmee kan stroom ’s nachts worden gebruikt op de bedrijven of afgezet aan het net bij gunstige tarieven. Eigen warmteproductie met warmtepompen en e-boilers zijn ook mogelijkheden, laat Lingezegen weten, zeker bij lage stroomprijzen. “Op de heel lange termijn kijken we naar waterstofproductie. We zitten hier in Bemmel op de backbone voor waterstof die Gasunie aan gaat leggen. Voor waterstofproductie heb je veel elektriciteit nodig”, zegt een woordvoerder.
Biomassa met CO2 voor NEXTgarden
NEXTgarden heeft al flinke stappen gezet naar klimaatneutraal telen. Zo heeft het al een groot drijvend PV-zonnepark op de centrale gietwaterplas, naast alle zonnepanelen op beschikbare daken. Er is een biovergister die groengas produceert en een houtgestookte biomassa-wkk waarvan ook de CO2 wordt benut. Plannen voor warmte-opslag in de bodem zijn naar de achtergrond geschoven. Dat leek vergunningstechnisch moeilijk haalbaar.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/