In de loop van week 43 startte bij Teboza de werkzaamheden voor de loofbewerking en het maken van de winterbedden weer. “De vroege percelen waar we het eerste zijn gestopt met steken waren ver genoeg afgestorven om er aan te beginnen”, zegt Bert Peeters op 7 november.
De start van de loofbewerking was dit jaar niet anders dan in voorgaande jaren. Wat wel anders is, zijn de weersomstandigheden met nogal wat neerslag. “We zijn nu aan het werk op de hoge, droogste percelen, maar als het te nat gaat worden, stoppen we ermee. Datzelfde geldt voor de wat zwaardere percelen waar we nu beter niet op kunnen gaan rijden. Doe je dat wel, dan ga je zitten knoeien en verniel je de bodemstructuur. Daar heb je nog lang last van, dus dan is het beter om even pas op de plaats te maken. De weersvoorspellingen voor de komende dagen voorspellen wat dat betreft niet veel goeds, maar dan stoppen we ermee en gaan pas weer verder als de percelen weer voldoende zijn opgedroogd.”
Loofbewerking
De manier van loof bewerken is bij Teboza in de afgelopen jaren niet veranderd. “Het bevalt ons goed met de Spargo in de fronthef om het loof 10 centimeter boven de plant te klepelen en vervolgens met een schijveneg achter de trekker de grond weer op te werken voor het winterbed.”
Folieleggen
Aan het maken van de bedden en het leggen van de folie op de vroegste percelen waar volgend jaar minitunnels komen te staan, is Teboza nog niet toegekomen. “Daarvoor geldt hetzelfde, de grond moet in orde zijn, maar we willen er wel zo snel mogelijk mee aan de slag.”
Oprollen druppelslangen
Op de percelen met druppelslangen – dat gaat inmiddels om een aanzienlijk deel van het areaal van Teboza – worden die slangen na het loof klepelen verwijderd en daarna worden de winterbedden pas gemaakt. “De druppelslangen rollen we op met een door onszelf aangepaste Böckenhoff folie-oproller, voorop de trekker. Daarmee kunnen van vijf tot zes bedden tegelijk de slangen weer netjes oprollen.”
Minder energieverbruik
In 2023 deed Teboza ervaring op met het op lagere temperatuur verwarmen van haar kassen in combinatie met het toepassen van andere maatregelen, zoals een extra laag folie op de bedden om de warmte beter in de bedden te houden. Het doel is natuurlijk om minder energie te verbruiken. “We gaan dat volgend jaar weer op dezelfde manier aanpakken. Het heeft helemaal geen negatieve effecten gehad op de productie of de kwaliteit, hooguit dat je er wat langer over doet voordat je aan het oogsten bent, maar dat kun je plannen.”
Auteur: Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt