De contractonderhandelingen met de retail zijn begonnen voor komend seizoen. Inkopers zijn gevoeliger geworden voor de beschikbaarheid en duurzaamheid van groente. Wat doet dat met de prijs?
Inkopers van supermarkten hebben niet langer een eenzijdige focus op scherpe prijs. Ze moeten blij zijn voldoende product te krijgen. Dat heet productbeschikbaarheid. Ook duurzaamheid wordt belangrijker, bleek op het Verscongres van kennisinstituut EFMI deze week.
Een inkoper van een Nederlandse supermarktketen kon alleen anoniem beamen dat prijs aan het einde komt van de gesprekken. Het gaat eerst over beschikbaarheid en duurzaamheid. Het is breed voelbaar dat beschikbaarheid een zorg is, ook bij producten als bloemkool en broccoli. Nog indringender was de lage stroom glasgroente uit Spanje eerder dit jaar. Supermarkten zullen daar hun strategie op moeten aanpassen.
Meer partijen op het congres stellen een duidelijke verandering bij inkopers te bespeuren. Tegelijk stellen consultants daar wel kanttekeningen bij. Prijs drukken blijft even belangrijk voor deze inkooppartijen.
Harvest House zet in op prijsverhoging
Op dat Verscongres durfde alleen Jelte van Kammen, directeur van Harvest House, in de boeken te laten kijken. De onderhandelingen voor het volgende glasgroenteseizoen lopen. In januari moeten de belangrijkste contracten met de retail in binnen- en buitenland wel getekend zijn. Harvest House gaat uit van een plus in de contractprijzen. De kostenstijging in energie zijn er niet meer, maar andere productiefactoren als arbeid en middelen worden wel duurder.
CRSD-regels
Duurzaamheid wordt duidelijk een onderwerp bij inkopers. Europese wetgeving dwingt inkooppartijen duurzaam in te kopen. Van Kammen noemt CRSD-regels waardoor supermarkten hun duuurzaamheidsinspanning moeten meten en publiceren. Met name de Duitse retail is daardoor meer op zoek naar duurzaam product en bij Harvest House is nu 56 procent van het areaal aangesloten op rest- of aardwarmte.
In zijn bijdrage op het verscongres schetste Van Kammen ook factoren die voor een krimpende productie kunnen gaan zorgen. Nog een reden voor prijsverhogingen. Zo kan een CO2-tekort ontstaan wanneer partijen als Shell hun CO2 opslaan in de bodem. Ook het verlies van bestrijdingsmiddelen in de teelt zal de komende jaren een effect hebben op Europese opbrengsten per vierkante meter. Van Kammen schat deze beide op 15 procent in.
Grondprijzen stijgen verder
Dat productbeschikbaarheid op het spel staat, bleek ook in andere bijdragen op het EFMI-congres. Agrifirm verwacht dat de grondprijzen in Nederland verder stijgen door het uitvallen van Zuid-Europese productie. Ook hier draait het om productbeschikbaarheid. In Spanje zijn steeds meer gebieden ongeschikt voor productie door klimaatverandering. Dat werd onderstreept in de bijdrage van Commonlands, een organisatie die zich inzet voor landschapsherstel. Commonlands probeert met lokale gemeenschappen geschikte gewassen als amandelen en olijven op te zetten in verdroogde streken in onder meer Spanje.