In Azië is het een gangbaar type spinazie, maar in Europa is het nog nieuw en onbekend: bunching spinach (wilde spinazie). De vorm van het blad wordt in Azië als aantrekkelijk gezien.
Bunching spinach een product dat past bij het steeds populairder worden van wok-restaurants, noedels en sushi. In Azië is bunching spinach een gangbaar type spinazie, bijvoorbeeld voor in de soep. Pop Vriend Seeds is al jaren bezig om de teelt van bunching spinach aan te passen aan de Europese omstandigheden, onder andere qua smaak, voorkomende ziektes en de klimaatomstandigheden.
Andere bladvorm bunching spinach
Het blad van bunching spinach onderscheidt zich door zijn ‘Aziatische vorm’, een vorm die daar als aantrekkelijk wordt gezien. Dat is ook het grote verschil met de typen spinazie die wij in Nederland kennen, zoals babyleaf en spinazie voor de verwerkende industrie en voor de versmarkt. De naam babyleaf is een verwijzing naar de zachtheid en grootte van de blaadjes, de blaadjes van spinazie voor de verwerkende industrie zijn groter en grof en worden na de oogst direct gehakseld en geblanceerd.
Supermarkten zijn beslissend
Om bunching spinach tot een succes in Europa te maken, is de eerste stap dat telers het kunnen telen. Vervolgens moet de verwerkende industrie klaar zijn om het product te verwerken. Dat kan als gesneden en ingevroren product, maar ook als onderdeel van de populaire verspakketten. De laatste grootste drempel ligt bij de supermarkten. Die bepalen eigenlijk wat er in Nederland verkocht wordt en vooralsnog ligt bunching spinach nog niet in de winkelschappen. Voordat een supermarktketen die kostbare schapruimte vrijmaakt voor een nieuw product, moet zij overtuigd zijn van de potentie van het product. Dat kan, zoals in dit geval, omdat het aansluit bij trends, zoals de meer Aziatisch getinte keuken en meer standaardverpakkingen die het koken eenvoudiger maken.