Glastuinbouwbedrijven in PrimA4a hebben mogelijk de primeur van warmte uit datacenters. Tien teeltbedrijven richtten daarvoor een energiecoöperatie op.
De tien teeltbedrijven van in totaal 100 hectare zien goede kansen op een warmtenet met datacenterwarmte. Al vele jaren wordt de potentie van datacenterwarmte gezien, maar technisch bleek het lastig realiseerbaar. Een verkenning liet zien dat dit project wel kansrijk is door middelen uit het Klimaatfonds voor aanleg van leidingen. Met de bestaande datacenters op Schiphol en de nog te bouwen datacenters daar lijkt het uitvoerbaar voldoende warmte op te waarderen naar 80 graden.
De coöperatie gaat begin volgend jaar een aanvraag doen voor middelen uit het Klimaatfonds. De regeling Subsidie Warmteinfrastructuur Glastuinbouw opent dan.
Contracten met concurrerende warmteprijs
Hans van den Berg, beleidsmedewerker warmte van Glastuinbouw Nederland, verwacht dat in het derde kwartaal telers een contractaanbod kan worden gedaan als de kosten voldoende inzichtelijk zijn voor een exploitatie. Gemikt wordt op een ‘concurrerende prijs’. Dat is niet vastgelegd in concreet bedrag, zegt Van den Berg. “Het is voor elk bedrijf natuurlijk anders.” Het is niet voor het eerst dat datacenterwarmte wordt gebruikt in een kas. Er zijn enkele voorbeelden van enkele bedrijven naast een datacenter. Van den Berg: “In de Kwakel kennen we een paprikabedrijf dat al computerwarmte gebruikt in de kas. Een warmtenetwerk is er nog niet.”
Levering mogelijk 2026
Voorzitter van de coöperatie Jacco Besuijen wijst erop dat nog onderzoek nodig is. “De komende periode gaan we samen met een warmtenet-exploitant en een datacenter de casus nader onderzoeken en uitwerken. Als alles volgens planning verloopt zou er in 2026 duurzame warmte beschikbaar kunnen zijn voor onze leden.”
De oprichting van de Energiecoöperatie PrimA4a is een resultaat van de gezamenlijke inspanning van Greenport Aalsmeer en Glastuinbouw Nederland met de tuinbouwbedrijven. Jeroen Larrivee, coördinator energietransitie bij Greenport Aalsmeer: “In 2021 hebben we samen met Glastuinbouw Nederland de energieprofielen van alle bedrijven in de Greenport Aalsmeer in kaart gebracht. Op basis van deze informatie zijn we verkenningen gaan uitvoeren naar de inpassing van zowel datacenterwarmte als aardwarmte uit Rijnland.”
Voor beide warmtebronnen moet nog veel werk verzet worden en is de uitkomst nog niet vaststaand.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/