De lijst rustgewassen voor de eco-regeling 2024 is uitgebreid met nieuwe gewassen zoals gele mosterd, bladrammenas en boekweit, meldt het ministerie van landbouw. Vanaf volgend jaar ook geen bufferstrook langs droge sloten.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit breidt de lijst rustgewassen voor de eco-regeling uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor 2024 uit. Volgend jaar mogen boeren en tuinders de volgende gewassen als rustgewas voor de eco-regeling telen:
- bladrammenas,
- boekweit,
- Japanse haver,
- gele mosterd,
- zwarte mosterd,
- niger,
- sarepta mosterd/caliente,
- tagetes erecta & tagetes patula (‘Afrikaantjes’),
- zwaardherik (aaltjesvanggewas).
Deze uitbreiding geldt specifiek voor de eco-regeling. Bedrijven kunnen hier vrijwillig aan deelnemen voor een hectaretoeslag binnen het GLB. Deze lijst verschilt van de (uitgebreidere) lijst van rustgewassen die boeren eens in de vier jaar verplicht moeten telen op zand- en lössgrond vanwege het mestbeleid. Gras en lelies staan bijvoorbeeld ook op deze lijst. Aan de lijst van stikstofbindende gewassen voegt men witte bonen toe.
Geen bufferstrook meer bij droge sloot
De regiokaart voor 2024 kent ook enkele aanpassingen en dient als basis voor de puntentoekenning binnen de eco-regeling. De basiseisen voor deelname zijn geüpdatet voor 2024. Dit jaar waren er twee vrijstellingen van basiseisen vanwege de oorlog in Oekraïne.
Vanaf volgend jaar introduceert het GLB een verplichte gewasrotatie op bouwland en de eis om 4% van het bouwland braak te laten liggen. Men mag dit niet-productieve areaal niet laten begrazen, volgens RVO. Er zijn ook enkele wijzigingen wat betreft sloten en bufferstroken. Bij een droge sloot hoeft een bedrijf geen bufferstrook te behouden. Men kan deze als landschapselement meetellen.