Doorgaan naar artikel

Tijd voor groene koelsystemen

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Afgelopen maand was het uitzonderlijk warm in Nederland. De zomereik waar ik vanaf mijn werkplek op uitkijk, vertoont nog weinig herfstkleuren. Naast de boom staat een groot, geïsoleerd, betonnen reservoir dat is aangesloten op een koelsysteem. Een collega met een dikke winterjas aan meet de temperatuur bovenaan het reservoir. “Min 22 graden”, zegt hij. Dus buiten is het 18 graden en daar staat een reservoir op -22 graden?

“Dit is de ‘koude buffer’ van het groene koelsysteem dat we aan het ontwikkelen zijn”, legt mijn collega uit. “Afgelopen zomer hebben we met behulp van zonne-energie water in dit reservoir afgekoeld tot diep onder nul. Deze buffer werkt nu als een soort batterij. De opgeslagen kou gaan we komende tijd gebruiken om de temperatuur in de aangesloten koelcellen te verlagen. Hiermee verlagen we het energiegebruik van het koelsysteem en is de energierekening lager.”

Ik vraag me hardop af of je ook gebruik kan maken van de buitentemperatuur? Mijn collega knikt enthousiast. “Met de huidige weermodellen kan de temperatuur voor de komende dagen voorspeld worden. Een slimme regeling op het koelsysteem kan hier vervolgens op inspelen. Daarnaast werken we ook aan het bufferen van kou in de wanden van koelcellen. Dit zijn nieuwe technologieën, waarmee we bederfelijke producten op een duurzamere manier kunnen bewaren.”

Door slimmer om te gaan met energie, hernieuwbare bronnen te omarmen en groene innovaties in de praktijk te brengen, kunnen we echt verschil maken.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Wat gaat dit voor mogelijkheden bieden in de toekomst? De wetenschapper in mij vraagt door: We slaan zonne- en windenergie nu op in de vorm van kou, maar in welke andere vormen zou dit nog meer kunnen? ”Dat is interessant”, zegt hij. “We denken er bijvoorbeeld aan om de bederfelijke producten zelf als ‘buffer’ te gebruiken. We willen onderzoeken in hoeverre de temperatuur verhoogd of verlaagd kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het product. De crux zit vooral in het aanpassen van de energievraag van het koelsysteem aan de beschikbaarheid van duurzame energie.”

Ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Door slimmer om te gaan met energie, hernieuwbare bronnen te omarmen en groene innovaties in de praktijk te brengen, kunnen we echt verschil maken. Het is tijd voor groene koelsystemen! En die eik? Ik hoop dat die snel in mooie herfstkleuren gehuld zal zijn.

Bekijk meer

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin