Bij de jaarlijkse internationale actie van Europol tegen illegale gewasbeschermingsmiddelen is deze keer 2.040 ton aan middelen in beslag genomen. Ook werden 21 verdachten gearresteerd en verschillende productielocaties ontmanteld. Nooit eerder werden bij de Europol-actie zoveel illegale gewasbeschermingsmiddelen van de markt gehaald.
Het is al het achtste jaar waarin de internationaal gecoördineerde actie Silver Axe wordt uitgevoerd. De actie is een samenwerking van Europol met onder andere het Europese bureau voor fraudebestrijding (OLAF), de Europese Commissie en CropLife International, de brancheorganisatie van bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen produceren.
Ook focus op namaakmiddelen
De actie is gericht op de illegale productie, invoer en handel in gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij gaat ook de aandacht uit naar namaakproducten die onder een merknaam worden verkocht. Daarbij keken de autoriteiten naar wat zich aan de landsgrenzen afspeelt, maar ook of bestrijdingsmiddelen werden aangeboden of verhandeld via het internet. (Zuid-) Azië is de belangrijkste bron voor illegale bestrijdingsmiddelen, maar binnen de Europese Unie vindt een groot deel van de productie en afwerking plaats.
Aan de actie deden de 26 lidstaten van de Europese Unie mee en Australië, Brazilië, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De hoeveelheid in beslag genomen middelen was nooit eerder zo groot sinds de eerste actie in 2015. De totale hoeveelheid in beslag genomen middelen bedraagt in inmiddels bijna 7.000 ton.
Ondermijning politieke besluitvorming
Directeur-generaal Ville Itälä, directeur-generaal van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) zegt dat de smokkel van bestrijdingsmiddelen “een bedreiging voor de Europese consumenten en voor het milieu” is.
Volgens directeur-generaal Olivier de Matos van CropLife Europe zijn nagemaakte en illegale middelen een ondermijning van de Green Deal en de Boer-tot-Bord-strategie van de Europese Commissie.
“Ze beïnvloeden de EU-economie en de reputatie van eerlijke belanghebbenden in de hele levensmiddelensketen.”