Digitalisering in de landbouw is een middel en geen doel. Het doel is het telen van een rendabel gewas.
Het beste economische rendement wordt niet altijd behaald met maximale productie op de korte termijn. Zeker niet als het gaat om meerjarige gewassen, zoals appels en peren. De productie in het ene jaar heeft directe gevolgen voor het volgende jaar. Daarnaast neemt de kwaliteit af bij te hoge producties. Om op de lange termijn een maximaal rendement te halen, moeten we jaarlijks streven naar een optimale productie. Helder toch?
Ideale boom in computertaal omschrijven
Grote kans dat ‘de ideale boom’ resulteert in optimale productie. Deze term valt geregeld in een discussie over de wijze waarop digitalisering kan bijdragen aan een beter rendement. Sensoren registreren in hoeverre een individuele boom voldoet aan de richtlijnen van ‘de ideale boom’ en vervolgens zorgt een gerichte aanpak ervoor dat alle bomen steeds meer lijken op ‘de ideale boom’. Een omschrijving van ‘de ideale boom’ in computertaal ontbreekt echter nog.
De uitdaging bij digitalisering is het kwantificeren van de kwalitatieve teeltalgoritmes die telers en adviseur (on)bewust hanteren. Het kost een teler weinig moeite om te zeggen of een boom te veel of te weinig groeit, te veel of te weinig vruchten heeft. Iedere teler werkt toe naar zijn eigen ideale boom. Dat is tenslotte vakmanschap. Maar om digitale technieken effectief in te zetten, zullen we wellicht een stapje verder moeten naar een concrete, kwantitatieve beschrijving van ‘de ideale boom’. Telers, vertel eens, hoe ziet uw ideale boom eruit?