“De groene courgetteplant heeft meer last van de hitte gehad dan geel”, zegt Bert Doelman in De Lier.
Het vak van 5.000 vierkante meter dat de laatste vrijdag van augustus is aangeplant met gele courgettes, is eind week 37 na drie weken teelt in productie gekomen. “Deze teelt is langzaam op gang gekomen. In september zijn de dagen alweer korter. Het weer is wel mooi. Eigenlijk is deze teelt te laat gestart, maar het ging niet anders. We moeten het dan ook niet van de productie hebben, maar meer van de hopelijk goede prijzen in oktober en november.”
In augustus waren de gele courgettes goed aan de prijs. “In september waren ze bar slecht. Waarschijnlijk omdat iedere teler weer aan de markt is en er in België ook meer areaal gele courgettes staat.”
In begin groene kragen
De eerste vruchten van het laatst geplante vak hebben in het begin wel last van groene kragen. “Na het planten hebben we in begin september nog een aantal warme dagen gehad met temperaturen van 32 tot 33 graden Celsius in de kas. De groene kragen op de gele courgette zijn hier het gevolg van. Op de hectare gele courgette die op 1 augustus zijn geplant, hebben we daar geen last van.”
Aantasting door Pseudomonas
“Door de warme nachten staat er een langgerekte en slungelige plant. Vooral op de stam is het een zwakke plant. Door de warme vochtige nachten barsten de stengels open en worden ze aangetast door de bacterie Pseudomonas. Deze planten sterven dan na drie tot vier weken af.” De teler verwacht dat 10% van een hectare zal wegvallen. “Op zich kijken we daar niet van op, maar staan er wel machteloos tegenover. Hoewel het in de herfst vaker voorkomt, is het nu wel erger dan andere jaren.”
Te vochtig en te warm
Het gewas van de groene courgettes staat er goed op, maar de bloei en productie vallen tegen. “De plant heeft een tik van de warmte gehad. En dat is meer dan bij de gele, die beter tegen de hitte kan. Wellicht herstelt de plant nog. ’s Nachts is het nog te vochtig en hebben we te hoge temperatuur van 20 graden Celsius. In april is dat toch anders. Dan kan het overdag 25 graden in de kas zijn, maar koelt het ’s nachts makkelijk af naar 12 graden. Om het vocht te verminderen moeten we de ketel aanzetten, maar dat is een dure hobby.”
Veel witte vlieg
Pleksgewijs is witte vlieg in het gewas een probleem. “We hebben er al van alles tegen gedaan, maar het helpt weinig en blijft een probleem. We zetten op die plekken extra sluipwesp Encarsia formosa uit.” Hier en daar zit nog een rupsje, maar is nu geen probleem. Daar is een keer met Tracer tegen gespoten. Tegen echte meeldauw spuit Doelman, indien nodig, om de veertien dagen met Bifasto.