Doorgaan naar artikel

CO2-project van Shell: it is all about the money

Regelmatig lees ik stukken in de krant op mijn vakgebied die mij versteld doen staan. Mensen die niet weten waar ze over praten, maar wel overtuigd zijn van hun gelijk. Is dat ook zo met Shell? Ik denk het niet!

Ik denk dat Shell heel goed weet, waar het mee bezig is. Namelijk met geld verdienen ten koste van het milieu. Heeft het nog niets geleerd van al zijn schandalen uit het verleden?

Shell mag namelijk doorgaan met het project Porthos. Dit betekent dat Shell vanaf 2026 kostbare (in allerlei betekenissen) CO2 onderzee mag opslaan, terwijl de glastuinbouw smacht om deze CO2 te mogen gebruiken in de kas.

CO2 uit opslag duurder verkopen

Ocap is een uniek project, waar Jacob Limbeek (en zijn team) vanaf het begin hard aan heeft getrokken om het van de grond te krijgen en met succes (daargelaten af een toe een storing hier en onderhoud daar). Nu heeft Ocap bedacht om de CO2 van Shell administratief te verrekenen met die van Alco (ook een leverancier van Ocap). Iedereen blij zul je zeggen, maar nee, Porthos wil niet meewerken. Heeft er (nu) geen (financieel) belang bij. Misschien in de toekomst wel, dan kunnen ze namelijk de voorraad CO2 in de onderzeese opslag duurder verkopen aan Ocap.

Gelukkig laat Jacob (en zijn team) zich niet uit het veld slaan: juist nu er uitbreiding is van Ocap naar Aalsmeer, is de druk hoger om naar alternatieve CO2-leveranciers te zoeken. Zoals altijd: onder druk, wordt alles vloeibaar.

PS: niet meer te tanken bij Shell, zou ik willen zeggen, ware het niet dat ik elektrisch rijd …

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jeroen van Buren

manager glasgroenten bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin