Doorgaan naar artikel

‘Verschil tussen achter een bureau of in de praktijk’

Bij Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) werd op donderdag 24 augustus de laatste Chinese kool van dit seizoen geplant. “Het ras was Trevor van Wing Seed. Voor laat in de herfst is dat een sterk ras. Vorig jaar hebben we die ook gehad, maar toen zat er nogal wat virus in. Dit jaar speelt virus niet, het ras krijgt een nieuwe kans.”

De drie plantingen daarvoor waren met Emiko van Bejo. “Daarvoor hadden we Meriko, maar die is in de herfst gevoelig voor meeldauw.” De laatste oogst verwacht Van den Eertwegh begin november. “Dan hebben we vanaf april Chinese kool geoogst, dan is het ook wel mooi geweest. Bovendien telen wij rode en witte kool en vervroegde rabarber, dan ook nog Chinese kool bewaren past daar niet zo goed bij.”

Prima slagingspercentage

Op een vroege planting met schot na en eind juli nog een met kwaliteitsproblemen als gevolg van de hitte eerder, is Van den Eertwegh tevreden over zijn slagingspercentage. De prijsvorming verliep vrij goed, omdat er op ZON fruit & vegetables minder werd aangevoerd. “Ik denk dat er door de problemen in de afgelopen jaren door de hitte en de droogte voor de zomer minder is geplant.” Het seizoen karakteriseert hij als ‘vrij gemiddeld’.

Schimmels in Chinese kool zijn normaal gesproken wel beheersbaar

Ziekten en plagen

Qua virusdruk viel het dit seizoen wel mee. Druk van bladluizen was er in een bepaalde periode wel degelijk. “Daarna werd het koeler en natter en daar houden bladluizen niet zo van.” Vanaf eind augustus vragen schimmels vooral de aandacht. “Meestal kantelen de weersomstandigheden dan en blijft het gewas ’s morgen veel langer nat en wordt het vanaf een uur of vijf alweer vochtig. Maar schimmels in Chinese kool zijn normaal gesproken wel beheersbaar.”

Te nat om te planten

Voor de laatste plantingen vluchtte Van den Eertwegh trouwens van een wat zwaarder perceel met Maasklei naar een perceel zandgrond waar de aspergeplanten vanwege hun leeftijd gefreesd werden. “Op de klei konden we niet meer verder, want het was er veel te nat. Misschien maar goed, want als het laat in de herfst ook nat is, dan zouden we daar wel een probleem hebben.”

Consequenties later rooien

Problematisch wordt ook het rooien van de consumptieaardappelen. “Dit jaar zie je meteen het verschil tussen wat ze achter een bureau kunnen bedenken en de praktijk. Aardappelen vóór 1 oktober moeten rooien is natuurlijk sowieso geen praktijk, maar als je net als dit jaar pas half mei kunt poten, kan dat helemaal niet. Aardappelen moeten rustig afrijpen anders klopt het zetmeelgehalte niet, mis je de maatsortering en zijn ze niet geschikt voor consumptie. Dat zal dus later rooien worden met de consequentie van stikstofruimte inleveren voor volgend jaar. Dat is de meest praktische oplossing en dan volgend jaar maar weer verder kijken.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin