Eerder dan normaal is Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland op 30 augustus met de oogst van zijn eerste spruiten begonnen. “Dat ligt geheel aan de grondslag. Alles is later dan gebruikelijk geplant, maar toch is de eerste 5 hectare nu al oogstbaar”, licht hij toe.
“De planten zijn wel kort; het is afwachten hoeveel kilo’s er vanaf komen.” Het prijsniveau ligt eind augustus rond de € 1,50 per kilo voor de B-sortering. Het is nog maar de vraag of dit met het lage aantal kilo’s genoeg is om de kosten van dit seizoen te dekken. Afhankelijk van de opbrengst zal Kleijwegt besluiten of hij ook het volgende perceel oogst. Het vroegste ras is Abacus.
Kleijwegt verkoopt zijn spuiten op de vrije markt, via Fresh2you. De A-sortering gaat via Bakker Barendrecht naar Albert Heijn. Hij verwacht dit jaar een lagere productie per hectare en voorspelt dat het aanbod spruiten minder dan gemiddeld is. “Alles is later geplant, zelfs de laat oogstbare soorten. Dat heeft zijn weerslag.”
Koppen uitsnijden
Met de gezondheid van de gewassen ging het tot eind augustus goed. De koele en natte periodes in juli hebben witte vliegen en bladluizen weggehouden. “Nu steekt witte vlieg wel weer flink de kop op. Omdat er geen selectieve middelen meer zijn voor witte vlieg proberen we de plaag onder controle te krijgen door de koppen uit de planten te snijden in plaats van deze in te slaan. Zo verwijderen we de larven en de eieren. Dat is wel veel werk en omdat je blad wegsnijdt, verlies je productie”, aldus Kleijwegt die de beperkte beschikbaarheid van middelen probeert op te lossen met teeltmaatregelen.
Mijn persoonlijke conclusie is dat we er zonder de nu nog toegestane middelen geen oogstbaar product meer afhalen
Natuurlijke vijanden
Kleijwegt probeert ook natuurlijke vijanden aan te trekken met bloemranden, maar het succes spreekt niet voor zich. “Je krijgt ze pas als er ook voedsel is, daarom moet je een populatie van het plaaginsect tolereren. Het risico bestaat dat het uit de hand loopt.” Het blijft volgens hem krom dat de spruitkooltelers eerst de natuurlijke vijanden hebben gespaard door breedwerkende (pyrethroïden) middelen in de ban te doen en dat zelfs dat nu niet genoeg is.
Spelen met bemesting
Kleijwegt speelt ook met bemesting. Met minder stikstof en meer kali zijn planten minder aantrekkelijk voor trips. “Dat wil niet zeggen dat ze er niet inkomen. Wel zien we rasverschillen.” Hij vervolgt: “Tripsen zijn wellicht ook af te vangen op bijvoorbeeld restafval of een vanggewas. Al dan niet van spruiten. Nu telen we juist heel schoon om de omgevingsdruk binnen je perceel zo laag mogelijk te houden. Misschien moet je juist wel een habitat voor ze creëren. Maar dan wel met migratievoorwaarden.”
Spruitkoolplatform
Het sluitkoolplatform ontving eind augustus fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen op de proefpercelen in Mijnsherenland. “Het is een uitdaging. Mijn persoonlijke conclusie is dat we er zonder de nu nog toegestane middelen geen oogstbaar product meer afhalen. Alles moet meezitten om stress bij planten te voorkomen. In de natuur loop je altijd ergens tegenaan. Correctie zal nodig blijven.”
Auteur: Marga van der Meer