De paprikagewassen op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe staan er goed bij.
Koen Neyens: “Er is de laatste weken meer groei op gekomen. Het vruchtbehang is wat laag, maar de planten zijn wel volop aan het zetten.” Een vrij sombere maand juli zorgde ervoor dat de plantbelasting in de tweede helft van augustus afnam, in combinatie met de vertraging die altijd al optreedt richting het najaar.
“Het voordeel daarbij is wel dat je kunt verwachten dat de paprika’s nu iets makkelijker goed zullen uitgroeien, zodat alles wat er zet nog rood wordt.” Verder is er meer groei op het gewas gekomen, wat zorgt voor een betere vruchtkwaliteit en een hoger gemiddeld vruchtgewicht.
Je bent nu nog echt aan het telen. Straks wordt het vooral laten uitgroeien en afrijpen
Laatste zetsel
Het laatste zetsel is er aan het aankomen. “Je bent nu nog echt aan het telen. Straks wordt het vooral laten uitgroeien en afrijpen.” Nu de nachten kouder worden, biedt dat de gelegenheid om beter en makkelijker op het klimaat te gaan sturen. “Dat geeft iets meer controle op het gewas en de bloemen. Dat is positief.” En als het nog kouder wordt, is er de mogelijkheid om in de nacht het tweede doek van het dubbele scherm dicht te trekken. “Je kunt dan met beperkt energie toch voldoende warmte houden. Onder twee doeken kun je het laatste zetsel goed laten uitrijpen.”
Gewas produceert veel vocht
Er wordt bij het opstoken voor gezorgd om tijdig op de dagtemperatuur van 21 graden Celsius te zijn. “Dat is in het najaar belangrijk. Er staat een groot gewas, dat veel vocht produceert. Dan moet je zorgen dat het gewas en de bloemen niet kunnen natslaan.” Daarnaast wordt er ’s morgens iets vlotter gelucht, met een minimum-luchtje.
Bijtijds stoppen met watergeven
De watergift verloopt vrij stabiel. “Je moet er wel goed op letten dat je bijtijds stopt. Daar zijn we kritisch op. Wel voldoende drain realiseren op de middag, maar op tijd stoppen om de wortels goed te houden.”
Er zit nog vrij veel Macrolophus, die de rupsen onder controle houdt
Plagen onder controle
De beheersing van plagen loopt goed. “Er zit nog vrij veel Macrolophus, die de rupsen onder controle houdt. Trips is bij ons geen probleem. De Orius houdt die onder controle. De biologische luisbestrijding is lang goed gegaan, maar er is toch een correctie uitgevoerd. Ook omdat het richting najaar voor de biologische bestrijders lastiger wordt om luis onder controle te houden.”
Auteur: Peter Visser