Doorgaan naar artikel

‘Derde komkommerteelt gestart’

Door het koelere weer zijn er bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden minder problemen met plaaginsecten.

Op 21 juli is de eerste afdeling (3,5 hectare) voor de derde komkommerteelt met het ras Dee Pend geplant. Het oude gewas is hiervoor op 18 en 19 juli geruimd. Vervolgens is voor ontsmetting met de LVM waterstofperoxide in de kas gebracht. Tijn Aarts: “In het weekend van eind juli was de eerste bloei. Eind week 32 en begin week 33 komen de eerste vruchten. Door het natte en donkere weer groeit het niet hard, waardoor het een paar dagen langer duurt.”

Krachtige nieuwe plant

De nieuwe plant is bijzonder krachtig, kort geschakeld en klein. “Onze voorkeur is een plant die net onder de stok van 40 centimeter blijft. We planten op vrijdag voor een weekend en dan hoeven we de plant pas op maandag vast te zetten. De plant heeft dan de gelegenheid om goed in te wortelen.”

Omdat het een herfstteelt is, wordt er iets meer gesnoeid. Door het slechte weer blijft de vruchtontwikkeling achter.

In week 32 is een tweede afdeling (3 hectare) gewisseld. Op 8 augustus is het gewas kaal gesneden en een dag later machinaal geruimd. Op 11 augustus is de planting van het ras Dee Viate.

Door het donkere weer is de groei van het gewas meer vegetatief en minder generatief

Twee komkommerteelten

In een andere afdeling (4,5 hectare) wordt maar 2 keer komkommers geteeld. Deze teelt is in juni gewisseld en opnieuw geplant met het ras Dee Pend. Daar komt op 8 september een grove trostomatenteelt te staan.

“Het gewas is heel erg groeierig. Toen de stamvruchten geoogst waren, was de plant redelijk leeg, met als gevolg een paar dagen een gat in de productie. De opvolging zagen we toen weer komen met de eerste volledige vruchten. Door het donkere weer is de groei van het gewas meer vegetatief en minder generatief. Het is lastig om met dit type weer het gewas generatief te krijgen. Het inzetten van een groeibuisje van 50 graden Celsius helpt dan ook niet voldoende.”

Kwaliteit komkommers minder

In de kas waar we het gewas in week 32 is geruimd, is de kwaliteit iets minder. “Het gewas heeft last gehad van de warmte in juni en door rupsen en schimmelaantasting van Mycosphearella en Botrytis. Dat zien we terug in de vruchten.” Tegen de schimmels is een paar keer gespoten met Fungaflash; tegen de rupsen met BT-middelen Xentari en Dipel. “We houden het redelijk onder controle, maar in oudere gewassen is het moeilijk. Met regen moeten we opletten dat de luchtramen goed staan ingesteld, zodat het gewas vanwege eventuele schimmelvorming niet nat wordt. Het gewas moet ook weer goed opdrogen na een regenbui.”

In de 4,5 hectare is de kwaliteit van de komkommers netjes. “We proberen 380 gram komkommers te snijden. Dat is onze standaard waar we mee werken. De producties zijn weersafhankelijk en niet hoog voor de tijd van het jaar.”

Biologische gewasbescherming

“Met het hete weer hadden we meer problemen met schadelijke insecten door invlieg van luis en motten. Met kouder weer hebben we minder problemen. Nu neemt de biologie de overhand. Een luis is al vaak geparasiteerd.”

Tegen spint en trips worden preventief de roofmijten Neoseiulus californicus en Amblyseius swirskii uitgezet. Tegen luis ook wekelijks sluipwespen Aphidius colemani.

Het bontvirus is niet meer aangetroffen nadat drie aangetaste planten direct zijn verwijderd. “We letten goed op en hebben nu allemaal virusresistente rassen staan.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Thijs Aarts
Tijn Aarts

Komkommerteler Asten-Heusden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin