De paprikateelt bij Tuindershoek in IJsselmuiden verloopt goed, met dito groei en productie.
Paul Kaashoek: “Het gewas staat vrij generatief. De zetting zit hoog in de kop van de plant. Met het slechte weer zijn we daar niet rouwig om. Maar als we nog een paar weken zomers weer krijgen, hebben we liever wat meer gewas. De internodiën zijn nog steeds kort.”
De plantbelasting was opgelopen naar 46 vruchten per vierkante meter, maar is vervolgens weer gedaald naar 42 stuks. De kwaliteit van de gele paprika is prima en het vruchtgewicht van het grove ras ligt boven de 200 gram. “Af en toe is er geen goede zetting, waardoor een misvormde vrucht ontstaat. Deze vrucht had eigenlijk geaborteerd moeten worden. Het is echter minder dan 1% van de productie.”
Spint geen probleem meer
Sinds de wind uit een andere hoek is gaan waaien, is spint geen probleem meer. “Het klimaat is vochtiger geworden, waar spint niet goed tegen kan. De roofmijten Phytoseiulus persimilis krijgen hierdoor de ruimte.”
Iedere week worden sluipwespen Aphidius colemani en galmuglarven Aphidoletes aphidimyza uitgezet
De teler signaleert een enkele luis en trips, maar het is minimaal. “De natuurlijke vijanden kunnen het goed bijhouden.” Iedere week worden sluipwespen Aphidius colemani en galmuglarven Aphidoletes aphidimyza uitgezet.
Tegen luis zijn een paar maanden geleden één keer Propylea, het veertienstippelig lieveheersbeestje (P14), uitgezet. “Deze luisbestrijders zijn wel duur, maar doen het uitstekend. De vermeerdering verloopt goed.” In de maand juli zijn er een paar weken achter elkaar ook zweefvlieglarven Sphaerophoria rueppellii tegen luis uitgezet.
Nat en donker weer
Bij nat en donker weer is het lastig om actief te telen. “Wanneer het niet regent gaan we makkelijker luchten. We doen dat één graad Celsius boven de stooklijn. Tevens zetten we een groeibuisje in.” In de nacht ligt de stooktemperatuur op 19 graden, die vanaf 18:00 uur in gaat. Op de dag licht de temperatuur op 21 graden, die bij zonsopgang bereikt mag zijn. “Er staat altijd 4% minimum lucht in. Deze loopt eruit als het koud is en de ruimtetemperatuur onder de stooklijn van 21 graden komt.”
Watergift beperken
Bij nat weer wordt niet vroeg gestart met water geven. Normaal is dat uiterlijk 10:00 uur op straling bij 140 Joules, maar nu is dat pas om 11.:00 uur. Tevens vroeg stoppen om 15:00 uur. “Om daarna nog water te geven, moet er minimaal 350 watt instraling zijn.”
Wat betreft CO2 doseert de teler maximaal wanneer de WKK kan draaien. Anders wordt er 500 ppm gedoseerd met vloeibare CO2.
Auteur: Harry Stijger