Doorgaan naar artikel

Prijzen groente en fruit Nieuw-Zeeland fors gestegen

De gemiddelde prijzen van groente en fruit in Nieuw-Zeeland zijn in het afgelopen jaar met 22% gestegen. Ook daar werken de gevolgen van onder meer de oorlog in Oekraïne door.

Supporters die hun team nagereisd zijn naar het WK vrouwenvoetbal in Nieuw-Zeeland, zijn in een duur land terechtgekomen. Consumenten in Nieuw-Zeeland hebben in veel gevallen te maken met de duurste boodschappen van alle landen binnen de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso). De prijzen van groente en fruit zijn afgelopen jaar nog eens fors gestegen. Vooral tomaten, aardappelen en zoete aardappelen zijn een stuk duurder.

Flinke inflatie

Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van Stats NZ. Over het algemeen zijn de prijzen van voeding met 12,8% gestegen. Dit is de sterkste toename sinds de financiële crisis in 2009, toen sprake was van een stijging met 8,4%. Ook hogere prijzen van eieren, yoghurt en pluimvee leiden tot de forse toename van kosten in het afgelopen jaar.

Nieuw-Zeeland heeft net als veel andere landen te maken met een flinke inflatie. In de laatste twaalf maanden is wel sprake van een lichte daling en kwam de algemene inflatie uit op 6.7%, na een piek van 7,3% in juni vorig jaar.

De gemiddelde prijs van voeding is gestegen met 12%. Verse producten kosten 14% meer. De prijs van eieren nam in één jaar zelfs met 63% toe, yoghurt werd 21,7% duurder en pluimvee kost gemiddeld 15,2% meer. In de afgelopen drie jaar is de prijs van tomaten met minstens 140% gestegen. De gemiddelde prijs van aardappelen nam in dezelfde periode met 65% toe.

Overwicht supermarkten

Supermarktketens Woolworths en Foodstuffs hebben het overgrote marktaandeel in de sector. Eerder onderzoek wees uit dat zij flink van dit overwicht gebruikmaken en forse winst boeken met hoge prijzen.

De inflatie wordt echter, net als in andere landen, ook veroorzaakt door de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Analisten wijzen er bovendien op dat de kosten van voedsel hoger uitvallen als gevolg van slechte weersomstandigheden in het afgelopen jaar. Voor veel boeren viel de oogst daardoor tegen. Ook zijn de kosten van boerenbedrijven toegenomen.

Prijzen van groente en fruit voorlopig hoog

Analisten verwachten dat de prijzen van groente en fruit voorlopig hoog blijven. Alleen een mooi seizoen met gunstig weer kan mogelijk een lichte daling veroorzaken voor sommige producten. Maar op dit moment zetten analisten hun geld eerder op verdere prijsstijgingen. In het gunstigste scenario nemen de prijzen met gemiddeld 3% per jaar toe, denken ze. Meer extreem weer, veroorzaakt door klimaatsverandering, zou daarbij een rol spelen.

Exportopbrengst

De exportprijzen voor agrarische producten uit Nieuw-Zeeland vallen juist tegen. Vooral voor zuivel en vlees krijgen de Nieuw-Zeelanders minder. Gemiddeld daalden de prijzen voor uitvoer met 15% in het afgelopen jaar. Dit zou vooral te maken hebben met afgenomen economische activiteit in Europa en China.

De problemen met de economie in China raken Nieuw-Zeeland het hardst. Susan Kilsby, analist bij ANZ bank, zegt dat er weliswaar export is naar andere landen, maar dat de omvang van China zwaar meetelt. “Elke vermindering van invoer vanuit China merken we. Als bestemming voor zuivel is China voor ons groter dan de volgende acht landen die onze zuivelproducten importeren bij elkaar. En de vraag vanuit China is sterk verminderd. Dat zet druk op de prijzen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
René Groeneveld

correspondent in Australië

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin