“Door entproblemen bij twee partijen komkommerplanten is het einde van de teeltwisseling twee weken vertraagd”, zegt Aris van der Meer van Organic Brothers in Sirjansland.
In plaats van in week 28 de teeltwisseling van komkommers klaar te hebben, is dat nu week 30 geworden. “Voor ons is dat eigenlijk te laat om nu nog komkommer te planten, want we moeten rond 15 oktober kasruimte hebben om paksoi te planten. Maar het was even niet anders, omdat bij twee partijen in de opkweek de geënte komkommers niet aansloegen en opnieuw gezaaid moesten worden.”
De nieuwe komkommerplanten groeien regelmatig en hebben veel groeikracht. Van der Meer: “Het jonge gewas groeit nu makkelijker door meer licht. De productie is goed en de kwaliteit van de 35-ers die we snijden, is prima.”
De oogmeloenplanten zijn eruit getrokken, omdat het gewas te weinig groeikracht had. “Het enten van dit gewas is ook moeilijk.” Er staat nog wel 3.500 m2 watermeloenen.
Dramatische katoenluisplaag
Wel is er een plek met behoorlijk veel katoenluis. Dit ondanks de preventieve inzet van galmuglarve Aphidoletes aphidimyza (200.000 stuks/week) en sluipwesp Aphidius colemani (40.000 stuks/week).
“Door het warme weer, vooral met dagen boven de 30 graden Celsius, nam de katoenluisplaag dramatisch toe. Mede door het koelere weer krijgen de natuurlijke vijanden weer de overhand en gaan de strijd winnen. De planten met katoenluis gaan wel weer groeien, maar deze plaag heeft wel een paar vruchten gekost.”
Preventief is er weer roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint uitgezet. Er is geen Mycosphaerella; de echte meeldauw komt wel wat opzetten.
Goede groei tomaat
Het tomatengewas groeit goed, mede geholpen door het koelere weer. “Hierdoor is er weer genoeg vocht in de lucht en ook door de koudere nachten kan het gewas weer herstellen. Het zijn ideale teeltomstandigheden voor tomaat en komkommer.” Het gewas van de pruimtomaten staat er goed op. Door het warme weer heeft de pruimtomaat moeite met de zetting gehad. “We missen dan toch tomaten. Maar het komt wel weer goed.”
In de vleestomaten ziet de teler redelijk wat neusrot en Botrytis.
Te groot aanbod trostomaten
Mede door een hogere productie per vierkante meter is het aanbod van bio-tomaten hoger dan andere jaren, waardoor de afzet moeilijker verloopt. “De laatste weken zijn er van andere telers te grote partijen ‘vrije tomaten’ zonder voorbesproken afzet op de markt. De prijsvorming ligt hierdoor op een te laag niveau, zeker met hogere teelt- en loonkosten. We verwachten dat als de vakantieperiode voorbij is, het weer zal aantrekken. Hopelijk al na half augustus.”
Ondanks dit gegeven gaat het bio-bedrijf volgend jaar nog meer trostomaten telen. “Trostomaten is minder werk en qua kostprijs interessanter.”
Luchten is niet eenvoudig
“Het luchten is best een dilemma. De windrichting is gelijk aan onze nokrichting. De wind zwabbert dan een beetje naar links en rechts. Aan beide kanten staan de luchtramen dan te veel open. We willen niet dat de koppen heen en weer zien waaien.”
In het tomatengewas neemt de populatie van witte vlieg toe, ondanks veel Macrolophus.
Auteur: Harry Stijger