Doorgaan naar artikel

Franse maatregelen voor (korte) tomatencrisis in werking

Lage prijzen voor tomatensorteringen zetten maandag 17 juli crisismaatregelen in werking op de Franse markt.

De Franse afzetprijzen liggen bij deze maatregel vijf dagen achter elkaar meer dan een kwart onder het normale niveau. Volgens marktbureau France Agrimer ging dat ook gepaard met een forse prijsverlaging voor Belgisch product.

Maandag ging over een brede lijn de tomatenprijs fors omlaag. Prijzen halveerden tot rond de € 0,30. Ook in Nederland staan prijzen onder druk door grote volumes.

Structureel lijkt Franse tomatencrisis niet

De vraag is of deze prijscrisis lang aanhoudt. Dinsdag 18 juli stegen de prijzen op de groothandel Bordeaux- Brienne alweer stevig. Dat beeld was nog niet zichtbaar op de Belgische veilingen. Eigenlijk zijn de marktomstandigheden gunstig met een goede vraag naar zomergroenten en de stijgende vakantievraag in Frankrijk in vooral de kustregio’s.

Zolang de aangekondigde crisismaatregelen gelden, zullen Franse supermarkten hun marges naar beneden brengen. Door een stevige actiebereidheid was dat al het geval.

Gevolgen hittegolf Zuid-Europa

Op de achtergrond speelt ook de hittegolf een rol in Zuid-Europa. Voor vleestomaten is meer vraag ontstaan in Spanje en Portugal, maar ook Griekenland, meldt Belgische veiling REO desgevraagd. Zo bezien is niet te verwachten dat een overaanbod lang aanhoudt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin