Doorgaan naar artikel

Na zeven jaar eindelijk zicht op nieuwe veredelingstechnieken

De Europese Commissie wil meer ruimte bieden voor nieuwe veredelingstechnieken. Het heeft meer dan zeven jaar geduurd.

Voordat de Europese Commissie woensdag nieuwe regels aankondigde voor gewassen die zijn ontwikkeld met nieuwe veredelingstechnieken, had een aantal gebruikelijke tegenstanders zich er al van gedistantieerd. Greenpeace organiseerde vorige week al een persgesprek, waarin de potentiële gevaren van genetisch gemodificeerde gewassen voor het milieu aan de orde kwamen

Nieuwe veredelingstechnieken; wat zijn de voordelen?

Toen werd gevraagd naar de potentiële voordelen van nieuwe veredelingstechnieken gaf Greenpeace niet thuis. De inzet van nieuwe veredelingstechnieken om de oogstopbrengst te verhogen, planten beter weerbaar te maken tegen ziekten en plagen, werden afgedaan als reclamepraatjes van de voorstanders. Dat gewassen beter bestand gemaakt kunnen worden tegen klimaatverandering, werd door woordvoerders van Greenpeace afgedaan als een onwaarachtige boodschap van partijen die zich nooit druk om klimaat hebben gemaakt. “Terwijl de oplossingen voor de klimaataanpak er zijn”, aldus Eva Corral, campagnevoerder van Greenpeace.

Bio-sector huiverig jegens nieuwe veredelingstechnieken

Binnen de land- en tuinbouw zitten niet alle geledingen op één lijn. Europese organisaties voor biologische landbouw staan huiverig ten opzichte van nieuwe genetische technieken, waarmee binnen de soort eigenschappen kunnen worden ingekruist. Maar er zijn waarborgen ingebouwd.

De Nederlandse veredelingssector toonde zich woensdag meteen verheugd over het voorstel van de Europese Commissie. Veredelaars kijken ‘al lange tijd reikhalzend uit naar een nieuw rechtskader dat beter past bij de technologische mogelijkheden van vandaag de dag’, aldus Plantum, de organisatie voor de veredelingsbedrijven in Nederland. Toch maakten de veredelaars ook meteen een kanttekening. Het zal namelijk nog wel even duren voordat de regelgeving duidelijk en concreet genoeg is om er in de veredeling mee vooruit te kunnen.

Roep om duidelijkheid regels nieuwe genetische technieken

Het Europees Parlement had afgelopen donderdagochtend al een eerste gedachtewisseling over de plannen van de Europese Commissie. SGP’er Bert-Jan Ruissen zei dat er nog wel wat verduidelijkt moet worden in de regels. In de regels wordt een onderscheid gemaakt tussen planten die in principe ook via klassieke veredeling tot stand kunnen komen en andere planten die via nieuwe veredelingstechnieken worden ‘gemaakt’.

Ruissen benadrukte dat duidelijk moet zijn welke planten tot de eerste en welke tot de tweede categorie behoren. Verder wil hij dat de technieken niet met zulke voorwaarden worden omkleed, dat ze praktisch gesproken niet beschikbaar zijn voor kleinere en middelgrote plantenveredelaars. Verder moet natuurlijk materiaal beschikbaar blijven voor verdere veredeling, zonder patenten die dat blokkeren. “Het is belangrijk dat de volledige kwekersverstelling steeds van toepassing is”, zei hij.

Gevrijwaard blijven van genetisch gemodificeerde gewassen

Plantum voegde daaraan toe dat de biologische land- en tuinbouw de garantie moet hebben gevrijwaard te blijven van genetisch gemodificeerde gewassen. “Dat betekent dat ook gewassen die als ‘even natuurlijk als klassieke veredeling’ worden beschouwd niet in de biologische teelten gebruikt mogen worden.” Veredelaars zullen en kunnen daarover volstrekte duidelijkheid verstrekken, aldus Plantum.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin