Op 4 juli is Johan Bax in Leende nog volop bezig met de aspergeoogst. “Maar we gaan wel afschalen”, geeft hij aan. “We zijn al gestopt met onze tweede- en derdejaars percelen, die onder minitunnels stonden. En komend weekend steken we de laatste asperges van de reguliere productiepercelen.”
Dat betekent niet dat Bax er voor dit seizoen helemaal mee ophoudt: hij blijft nog oogsten op een perceel van 6,5 hectare met de rassen Gijnlim en Grolim. “Dat perceel gaan we vervangen, dus daar proberen we nu nog het maximale uit te halen. Waarschijnlijk kunnen we dooroogsten tot begin augustus, mits de vraag en de prijs op peil blijven. Je merkt wel dat de vraag wat teruggelopen is – asperges zitten nu toch minder tussen de oren bij mensen –, maar we kunnen de asperges nog altijd goed kwijt. En de prijs is ook goed: voor de sortering AA ontvangen we op dit moment € 10 à 11 euro kilo.” Bax zet zijn asperges af via zijn boerderijwinkel en daarnaast belevert hij onder meer markthandelaren, horeca en een groothandel.
Kers op de taart
Al met al kijkt Bax met een goed gevoel terug op dit seizoen. “De gemiddelde prijsvorming was goed en ook de kwaliteit was prima. Alleen tijdens de twee weken met extreme hitte in juni bleef de kwaliteit achter, vooral door meer open koppen. Ook ging de prijs toen onderuit. Maar de rest van het seizoen waren de prijs en kwaliteit gewoon goed.”
Hij is ook tevreden over de productie, alhoewel hij nog geen concreet aantal kilo’s per hectare durft te noemen. “Maar mijn gevoel zegt dat we overal voldoende hebben kunnen steken. Het koude voorjaar is wat dat betreft niet van invloed geweest. Al met hebben we een goed jaar gedraaid. En de komende weken volgt er misschien nog een kers op de taart, wanneer de prijzen zo goed blijven als op dit moment”, aldus Bax op 4 juli.
Onkruid verstikken
Op de percelen waar de productie stopt, wordt de folie opgerold en de bedden afgebouwd. “Daarna bewerken we de grond door middel van diepwoelen. Vervolgens bouwen we het bed beetje bij beetje weer op: iedere 10 tot 14 dagen brengen we er een beetje grond op. Op die manier verstikken we het kiemende onkruid en zorgen we ervoor dat de aspergestengels goed vast komen te staan. We hebben hiervoor eigenhandig een machine ontwikkeld. En hoewel we hier ieder jaar nog wel aan sleutelen, hoeven we nauwelijks nog handmatig onkruid te wieden. Ook de inzet van herbiciden is niet nodig.”
In juli en augustus brengt Bax zo’n 20 tot 30 kuub rundveedrijfmest per hectare op, afhankelijk van de resultaten van zijn grondmonsters. “Soms strooien we nog wat borium of magnesium bij, maar meestal is dat niet nodig.”
Vochtbehoefte
Bax benadrukt begin juli wel dat het belangrijk is dat er de komende weken regen valt. “Op de percelen waar we zijn gestopt met oogsten en de grondbewerking is uitgevoerd, begint de groei op gang te komen Dat zorgt voor extra verdamping. Het gewas heeft dan toch wel iedere week tot tien dagen 30 à 40 millimeter neerslag nodig; anders kost het groei en productie. Dus als de benodigde neerslag niet valt, zullen we weer aan de slag moeten met de haspels.”
Auteur Ank van Lier
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt