Doorgaan naar artikel

De langste dag rond de wereld

De zomer is eindelijk begonnen. Astronomisch dan, want eigenlijk voelde heel juni al zomers. Dat betekent dat we de langste dag van het jaar achter de rug hebben. Dat de langste dag het begin van de zomer is en niet het midden, komt omdat de temperaturen eigenlijk meer de som zijn van de energie van de zon dan de directe invloed van de zon.

In Nederland was de langste dag ook 16 uur en 43 minuten lang, meer dan twee derde van de dag, gevuld met zonneschijn. En de meeste tuinders weten dan dat we zonder wolken iets meer dan 3.000 Joule mogen verwachten. Maar hoe zit dat elders in de wereld? Ver ten noorden van ons, boven de poolcirkel gaat de zon immers helemaal niet onder. Zijn de lichtsommen dan ook veel hoger?

Internationale klanten

Ik neem jullie mee naar wat internationale klanten van me om dat te onderzoeken. Neem bijvoorbeeld Estland. Nog niet helemaal op de poolcirkel maar wel een stuk noordelijker. Hun dag was precies 18 uur lang op 21 juni, en toch was daar de maximale lichtsom ook 3.013 Joule op een wolkloze dag. Dit komt omdat de zon daar ook veel minder hoog komt en de piek straling niet hoger komt dan 850W.

Sluier door bosbranden

Als we dan kijken naar een klant in het midden van de USA, meer ten hoogte van Zuid-Frankrijk, zien we een veel kortere dag. De zon ging daar op de langste dag onder nadat hij 14 uur en 40 minuten had geschenen. Toch halen ze daar dan normaal gesproken ook iets meer dan 3.000 Joule omdat de stralingspiek over 1.200 Watt heen gaat. Alleen dit jaar zag ik, midden juni, daar een perfecte parabool met maar 2.800 Joule. Bij navraag bleek een hoge sluier van rook door de bosbranden in Canada de oorzaak.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Joris Mulders
Joris Mulders

Adviseur Glasgroenten Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin