Doorgaan naar artikel

‘Mindere kwaliteit zomerpostelein’

“Door de westenwind met meer buien en hogere luchtvochtigheid hebben we meer problemen met smet in de zomerpostelein”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

Met de droge noordoostenwind is de kwaliteit van de zomerpostelein enkele maanden heel goed geweest. Dat is nu minder door de smet. “Omdat het te vochtig is, valt de postelein na het kiemen makkelijk weg. Het watergeven luistert ook heel nauw. We kunnen maar één keer na het zaaien water geven, daarna niet meer want dan rotten ze weg. Wanneer bij het zaaien goed zonnig weer wordt verwacht, geven we 30 minuten water. Als het weer dan omslaat, kan dat 5 minuten te veel zijn, waardoor we problemen krijgen.” Door de hoge luchtvochtigheid zit er ook wat bladvlekkenziekte in het gewas.

Dagelijks oogsten

Elke dag wordt er zomerpostelein geoogst. “Het product is schaars, want de prijs is gestegen. Een hele periode hebben we slechte prijzen van rond de € 1 per kilo gehad. Dat is te laag, want we moeten wel € 1,50 per kilo hebben. Dat hebben we nodig omdat het zaad prijzig is en ieder jaar duurder wordt.”

Boskrotenteelt nadert einde

Eén keer per week worden de grootste boskroten (rode bieten) geoogst. Vervolgens geeft de teler het gewas water, zodat de kleine boskroten kunnen groeien. De verwachting is dat in week 29 de laatste boskrotenoogst plaatsvindt. “De boskroten zijn van goede kwaliteit. Dit jaar hebben we veel ‘schieters’. Dit komt omdat we ze voor het mooie te dik hebben gezaaid, waardoor de teelt langer duurt. Als we ze dunner hadden gezaaid, was de kas al een maand eerder leeg geweest. Nu staat het gewas te lang en krijgen we schieters met een lange steel, die we eruit gooien.”

De teler ziet een enkel zwart luisje in de boskroten, maar het valt nog mee.

Geen vraag naar raapstelen

“De afzet van raapstelen is niet goed, waardoor we de helft van een zaaisel onder frezen. Dat de vraag naar dit product in de zomer minder is, is op zich logisch want het is meer een voorjaarsproduct. De kwaliteit van de raapstelen is goed, daar ligt het niet aan.”

In de raapstelen heeft de bladgewassenteler een klein grijs rupsje gesignaleerd, die een enkel klein gaatje in het blad maakt. “We houden de ontwikkeling in de gaten en indien nodig spuiten we met een biologisch middel tegen deze rups.”

Veel werk in pompoenen

De buitenteelt van pompoenen groeide niet goed door de noordoostenwind en lage temperatuur. “Door de zomerse temperaturen en droogte in juni hebben we veel water moeten gieten. Na de regenbuien is dat niet meer nodig en groeit het gewas goed. Nu hebben we veel werk met het schrepelen van het onkruid.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin