Doorgaan naar artikel

Aangescherpt droogteprotocol Delfland

Hoogheemraadschap Delfland heeft het droogteprotocol voor scheepvaart aangescherpt om verzilting tegen te gaan. Verzilting is nadelig voor glastuinbouw.

Na opnieuw een droge periode in 2022 is het droogteprotocol van Hoogheemraadschap Delfland uit 2022 alweer aangescherpt voor scheepvaart. Dat heeft gevolgen voor sluizengebruik van de scheepvaart bij droogte. Scheepvaart zorgt bij droogte voor veel inlaat van zout water via de sluizen gelegen aan de Nieuwe Maas/Nieuwe Waterweg. Verzilting van de boezem van Delfland is ongewenst vanwege de aanwezige functies in het beheergebied waaronder de glastuinbouw, natuur en ecologie, drinken van vee uit sloten en grondwateraspecten.

Lager kans op verzilting

Om deze reden monitort Delfland continu de chlorideconcentraties en bij oplopende waarden wordt het zoute water dat vanuit de sluizen binnendringt actief weer terug gemalen (doorgespoeld). Dit proces kost veel energie en is daardoor kostbaar. De nieuwe aanscherpingen moeten tot minder verzilting leiden. Het effect op de glastuinbouw is er niet direct door de aanscherping van het protocol. Indirect is het effect er mogelijk wel door een mogelijk lager kans op verzilting.

Het inzetten van een beperkt schutregime zal door klimaatverandering steeds vaker noodzakelijk zijn. In dit ‘droogteprotocol schutten’ zijn heldere, eenduidige afspraken vastgelegd tussen alle belanghebbenden, schrijft Delfland.

De glastuinbouw stelt hoge kwaliteitseisen aan het oppervlaktewater, met name aan de zoutgehaltes. Doorspoeling voor het tegengaan van verzilting is dus belangrijk. In een normale zomer is het wateraanbod vanuit het Brielse Meer ruim voldoende om de watervraag voor doorspoeling te compenseren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin