Vroeger had je de brede maatschappelijke discussie. Daar kon je je geloof ik voor opgeven. Nu heb je het burgerforum waar je na loting in terecht kan komen.
Er komt een Nationaal Burgerforum klimaat- en energiebeleid. Minister Rob Jetten zwengelde dat vorig jaar zomer aan en de Tweede Kamer vond dat ook wel wat. Het komt erop neer dat 175 willekeurige Nederlanders zich vanaf volgend voorjaar buigen over de vraag: “Hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?” Willekeurig wil zeggen dat u en ik en uw tante Bep of buurman Ahmed via loting zomaar in dit forum verzeild kunnen raken.
Wat weten Jan en alleman dan?
Misschien klinkt het u als typisch D66. Die wilden ook zo nodig gekozen burgemeesters en bindende referenda. En nu weer een burgerforum met Jan en alleman, zonder enige vereiste deskundigheid. Het interessante hieraan is echter juist die loting. Want wat zijn we met alle deskundigheid die aan de Landbouwakkoord-onderhandelingstafels zat opgeschoten? En hoe verheffend gaat het toe in dat ultieme burgerforum, de democratisch gekozen 150 burgers in de Tweede Kamer?
Uiteraard krijgen de 175 burgerforum-burgers een veelheid aan informatie. Ook de tuinbouw mag misschien wat komen vertellen over dat eten, en waarom een Nederlandse tomaat al best oké is voor het klimaat en ook al zo goed als energieneutraal. Aan het eind van het liedje zijn deze 175 gewone Nederlanders nog steeds gewoon, maar wel een stuk beter geïnformeerd dan aan het begin.
Al gauw beter dan luisteren naar Twitter
En dan mogen ze advies gaan geven aan de politiek. Aan minister Jetten, als die er dan nog zit, aan de Kamer, aan heel Nederland. Dat zal al gauw een afgewogener geluid zijn dan wat er uit Twitter opstijgt. En minder belangenverdederig dan wat lobbyisten, activisten en beroepsvergaderaars in het ouderwetse poldermodel op de onderhandelingstafel legden. Laten we maar eens luisteren.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/