Doorgaan naar artikel

Europese Commissie besluit over transitie glastuinbouw

Voor de zomer komt het kabinet met een uitwerking van de fiscale maatregelen voor de glastuinbouw. De Europese Commissie heeft een eindstem.

Dat stelt staatssecretaris Marnix van Rij in antwoord op Kamervragen van CDA-kamerlid Derk Boswijk. Boswijk vroeg hoe de glastuinbouw voldoende tijd kan worden geboden om te verduurzamen en zo het verzwaren van energiebelastingen kan opvangen. Van Rij stelt dat een ingroeipad voor de glastuinbouw loopt van 2025 tot 2030. Dat jaar moeten de fiscale maatregelen maximaal worden opgelegd.

Voor zomer duidelijkheid

Voor de zomer moet duidelijk zijn op welke fiscale maatregelen het kabinet precies mikt voor de komende jaren. Het is mogelijk dat deze anders uitpakken dan in het coalitieakkoord is voorzien. In het coalitieakkoord is afgesproken om de zogenoemde WKK-inputvrijstelling te beperken en het verlaagd tarief glastuinbouw af te schaffen. Deze maatregelen raken de glastuinbouw echter zo hard, dat een overgangsperiode nodig is met extra steun voor verduurzaming. In het glastuinbouwakkoord is met de sector daarvoor een serie maatregelen afgesproken.

Zekerheid over het precieze transitietraject is er dus nog niet. Het individuele CO2-sectorsysteem is bijvoorbeeld een tegenprestatie voor een mogelijke overgangsperiode (ingroeipad) van het afschaffen van het verlaagd tarief in de energiebelasting. Mocht dat plan geen Europese goedkeuring krijgen, dan beraadt het kabinet zich. Over de keuzes die dan gemaakt moeten worden, gaat Van Rij niet in.

Van Rij bevestigde in zijn antwoorden dat ook de rol van de WKK-installaties in het elektriciteitsnet wordt meegewogen door het kabinet. Zolang batterijen en vraagsturing het elektriciteitsnet niet stabiliseren, hebben WKK’s een belangrijke functie. Voor biogas-gestookte WKK’s blijft de fiscale vrijstelling bestaan, aldus Van Rij.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin