De kortetermijn- en seizoensopslag van warmte worden standaard in de tuinbouw, maar worden nu niet op de juiste waarde geschat.
Dat staat in de Routekaart Energieopslag 2023 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De rol van warmtenetten en warmteopslag wordt nu niet op de juiste waarde geschat. Modellen van het toekomstig energiesysteem nemen de potentie van warmtenetten en warmteopslag vaak onvoldoende mee, concludeert het ministerie.
Opslag van warmte is aantrekkelijk. Het biedt leveringszekerheid, maar ook een lokaal verdienmodel. Bovendien ontlast deze het net en zorgt het voor een betaalbaar en duurzaam warmtesysteem.
Ontwikkelingen gaan snel
Een aantal kortetermijnoplossingen, bijvoorbeeld de E-boiler, wordt al uitgerold. De werking van andere technieken, bijvoorbeeld thermochemische opslag, wordt nog gedemonstreerd. Tankopslag wordt uitgerold en een aantal hoge temperatuur opslag-demonstratieprojecten loopt al.
Seizoensopslag wordt mogelijk door de aanleg van warmtenetten en de groei van het aantal duurzame, collectieve warmtebronnen. Daarvoor zijn wel innovaties nodig en opschaling om tot goedkopere technieken te komen. Die ontwikkelingen zijn er met opslag in steen en beton.
Warmteopslag Agriport
Eén van de voorbeeldprojecten voor warmteopslag ligt in de provincie Noord-Holland in het tuinbouwgebied Agriport, waar het energiebedrijf ECW warmte levert en produceert, onder meer via geothermie. Om de geothermieputten niet stil te hoeven leggen in de zomer en in de winter meer kassen van warmte te kunnen voorzien, is een hoge temperatuuropslag gerealiseerd.
Het systeem slaat water op met een temperatuur van maximaal 85⁰C op in een zandige laag op een diepte van 370 meter. De efficiëntie van dit systeem is in de eerste jaren relatief laag omdat de ondergrond nog opgewarmd moet worden. Verwacht wordt echter dat na circa 5 jaar meer dan 85% van de maximale efficiëntie is bereikt. Het is onderdeel van het internationale HEATSTORE project waarin diverse vormen van warmteopslag verder zijn ontwikkeld en gedemonstreerd.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/