Doorgaan naar artikel

Landbouwraad Brussel: waar is Piet Adema?

Landbouwminister Adema schitterde dinsdag 30 mei opnieuw door afwezigheid tijdens de Landbouwraad, de maandelijkse ontmoeting met de andere landbouwministers van de Europese Unie.

Op de agenda stonden onderwerpen zoals de droogte (en overstromingen) in delen van Europa, de landbouwprijzen en de manier waarop Oekraïne het graan kan exporteren. Bovendien werd het bezwaar van onder andere Nederland tegen de financiële compensatie, omdat de graanprijzen sterk zijn gedaald, van de zogenoemde frontlijnstaten (Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije) behandeld.

Volgens de officiële mededeling was Adema verhinderd en werd hij door een ambtenaar van de Nederlandse ambassade (de Permanente Vertegenwoordiging) vervangen. Diplomaten zeggen dat Nederland daardoor wel gewoon kon meepraten. Het is al de derde achtereenvolgende keer dat Adema de vergadering met zijn collega’s laat schieten.

Natuurherstelwet aanpassen

Hoewel er formeel niet gesproken werd over de omstreden natuurherstelwet, grepen Europarlementariërs elders in Brussel de gelegenheid aan om het over de gevolgen van het Europese voorstel te hebben. Volgens de Belgische Boerenbond, de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en de Belgische bouwbedrijfvertegenwoordiger Embuild is de wet desastreus.

Ze spraken in een zaal van het Europees Parlement op uitnodiging van de christendemocratische politici Esther de Lange (CDA) en de Belgische Tom Vandekendelaere (CD&V). Het is volgens De Lange te laat om te onderhandelen.

“Normaal gesproken kijk je naar wat er ligt en vind je een compromis”, aldus De Lange. Dat is deze keer anders. Het gaat volgens haar niet om een aantal kleine punten die aangepast moeten worden, maar om de gehele structuur van het voorstel van Timmermans.

Economische lockdown?

De boerenorganisaties vrezen een soort economische lockdown. Boeren moeten land opgeven dat leidt tot enorm winstverlies en prijsstijgingen van voedselproducten. Tegelijkertijd kunnen vergunningen voor nieuwe huizen of infrastructuur volgens hen, maar met mondjesmaat uitgegeven worden als de wetgeving werkelijkheid wordt. Volgens de organisaties is er te weinig gepraat met het bedrijfsleven. “Niet met boeren en niet met andere sectoren”, vertelden ze. Ook zijn de gevolgen van de wetgeving niet goed genoeg in kaart gebracht. Zo is onduidelijk hoeveel geld boeren kunnen verliezen en wat de wetgeving betekent voor andere projecten.

De discussie over wat er nu gaat gebeuren bevindt zich in een cruciale fase. Op 15 juni stemt de invloedrijke milieucommissie over het voorstel, nadat eerder de landbouw- en visserijcommissie het al hebben verworpen. Een paar dagen daarvoor van 11 tot 13 juni ontmoeten de landbouwministers elkaar informeel in Zweden, waar uitgebreid over de natuurherstelwet zal worden gesproken. Of Adema daar bij is, is nog niet bekend.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin