Nederland gaat residuresultaten voor AGF uit 2022 openbaar maken. Milieuclubs gebruiken dat om de Nederlandse teelt te controleren.
Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het gaat om de gegevens uit controles op bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit over heel 2022. De NVWA gebruikt deze controle-gegevens om zelf een oordeel te vormen over het aantal overschrijdingen van de normen in Nederland.
Milieuclub PAN Nederland bestrijdt de werkwijze van de NVWA, omdat de gegevens niet volledig zijn en trekt eigen conclusies uit deze gegevens. Zo bracht PAN Eurorpe vorig jaar naar buiten dat één op de vijf Nederlandse groente- en fruitproducten een residu bevat van een mogelijk zwaar bestrijdingsmiddel. Nederland zou daarin binnen Europa gemiddeld scoren. PAN Europe gebruikt de gegevens dus voor campagnes rond zware middelen.
NVWA analyseert zelf minder
De NVWA doet zelf geen uitgebreide analyse meer met de monitoringsgegevens. De steekproef wordt kleiner en de dienst kan dan niet meer conclusies trekken over verschillen in product van Nederlandse bodem of import. Wel kan de NVWA aangeven dat het aantal overschrijdingen is afgenomen of toegenomen ten opzichte van de steekproeven uit de voorgaande jaren.
De NVWA concludeert op basis van deze gegevens al jaren dat het aantal overschrijdingen gering is ten opzichte van andere lidstaten en niet EU-landen. Deze controle-gegevens worden dit jaar dus opnieuw openbaar gemaakt. Tegen het besluit van openbaarmaking is nog wel bezwaar mogelijk.