Wij vermoedden het allemaal al, maar de Rekenkamer zegt het nu ook: met het huidige beleid zullen we de doelen voor het aandeel biologische landbouw (in 2023 25% voor heel de EU en 15% voor Nederland) niet halen.
De rekenmeesters van dit eeuwenoude instituut kijken daarbij ook een eindje terug: met 4% van het landbouwareaal dat gebruikt wordt voor biologische landbouw, ligt de werkelijkheid van nu ook al ver achter op de doelstelling van 10%, zoals die begin deze eeuw voor 2010 werd gesteld.
Recept voor teleurstelling
Nu zijn mislukkingen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar het gestrooi met allerlei doelen door onze Brusselse Eurocommissarissen lijkt een recept voor teleurstelling. Toch is het achterliggende doel (een gezonde agrarische sector, die zorgt voor gezond voedsel en een gezond milieu) niet direct uit beeld als een of meer doelen niet behaald worden.
Het gestrooi met doelen lijkt een recept voor teleurstelling
In dit vakblad gaat het al tientallen jaren over duurzaamheid. Daar mopperen tuinders ook wel eens een beetje op. Maar sinds de groenteveilingen zelf met het groene vlindertje van Milieubewuste Teelt (MBT) kwamen, hebben diezelfde telers enorm veel vorderingen gemaakt. Af en toe een beetje voortgeduwd door de overheid. En geregeld ook meegetrokken door alweer een nieuw duurzaamheidsinitiatief van de supermarkten.
Meestribbelen
‘Meestribbelen’ heet dat ook wel. Mopperend een tandje bij zetten. Achter de facade van spandoeken en ondersteboven vlaggen doen de veehouders dat. De groente- en fruittelers doen het ook. En wat ook een gegeven is: die meestribbelende telers laten zich al sinds jaar en dag inspireren door wat de biologische pioniers allemaal presteren, zowel teelttechnisch als markttechnisch.
De grote vraag is daarbij wel of een markttechnisch interessante niche van nu 4% nog wel een net zo interessante niche blijft als het met een Grote Sprong Voorwaarts uit zijn voegen moet groeien naar 15 of zelfs 25%. Oostenrijk wordt dan steeds als lichtend voorbeeld aangehaald, met maar liefst 27% van het areaal biologisch. Maar op die 27% wordt maar 12% marktaandeel gerealiseerd.