Doorgaan naar artikel

Timmermans onder vuur in Europees Parlement

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft in de landbouwcommissie van het Europees Parlement de wind van voren gekregen. De landbouwwoordvoerders vinden de plannen zoals neergelegd in de natuurherstelwet veel te ver gaan.

Tijdens het debat maandagavond 22 mei klonk regelmatig boegeroep als de Eurocommissaris aan het woord was. De landbouwcommissie stemt op dinsdag 23 mei over de plannen en de kans is groot dat de natuurherstelwet wordt verworpen. Bij deze plannen wordt aan telers opgelegd meer land uit productie te nemen voor natuurontwikkeling. Waarschijnlijk stemt later ook de visserijcommissie tegen. Ook is nog niet zeker wat de belangrijke milieucommissie gaat doen.

Daarmee heeft Timmermans een groot probleem, want de kans is heel groot dat uiteindelijk het hele parlement nee zegt tegen zijn natuurherstelwet. Om het niet zover te laten komen, probeerde hij de diverse fracties tegemoet te komen. “Laten we er over praten”, zei hij zowel in de zaal als in individuele gesprekken. “Beetje laat”, klonk het uit de hoek van onder andere de conservatie fractie (waar ook de SGP bij aangesloten is).

Maar Timmermans bleef ook streng. “Je kunt niet voor de Green Deal zijn en dit afwijzen”, zei hij tegen het Parlement. Tegelijkertijd zette hij de deur open voor constructieve kritiek en vroeg hij Europarlementariërs het plan nog niet af te schieten.

Boeren: natuurherstelwet gaat te snel

Het gaat allemaal te snel, vinden veel in de zaal aanwezige boeren en Europarlementariërs. Volgens Timmermans valt dat wel mee. De eerste maatregelen zouden pas in 2030 ingaan en volledig moeten werken in 2050. Het kan ook niet anders, beargumenteert Timmermans. “We kunnen het voortbestaan van boeren niet garanderen, tenzij we de natuur herstellen. Langer wachten is geen optie.”

Jan Huitema (VVD) is eveneens van mening dat Timmermans te laat naar het parlement is gekomen. “Er zijn kansen genoeg geweest om met ons te praten, het is wrang dat het nu op het laatste moment pas kan.” De liberale fractie van Huitema is nodig voor de Europese Commissie om de wet door het parlement te krijgen. Maar die steun krijgt de Eurocommissaris niet zomaar. “Ik wil best aan een compromis werken, maar dan moet er wel geluisterd worden”, aldus Huitema. De Fries is wat ze in Brussel noemen ‘kingmaker’; zonder zijn steun komt er geen nieuwe wet.

Ook Bert-Jan Ruissen (SGP) is niet te spreken over het wettenpakket. “Met dit pakket gaat het landelijke gebied op slot”, zegt Ruissen tijdens het debat. Er is volgens hem geen fatsoenlijke belangenafweging gemaakt tussen economie en ecologie. Hij wil weten of Timmermans weet wat het boeren kost om 10% van hun land terug aan de natuur te geven.

Timmermans wil door

Volgens Timmermans is er wel met het parlement gepraat. Er zou een lijst met tien punten opgesteld worden voor Timmermans, maar die zegt hij nooit van het parlement gekregen te hebben.

Duidelijk is dat Timmermans door wil met het wettenpakket, en snel ook. “Ik heb haast, niet omdat ik gelijk wil hebben maar omdat ik ervan overtuigd ben dat we geen tijd meer hebben”, zegt Timmermans. De Europese verkiezingen staan voor de deur. Mocht zijn plan overgenomen worden door de volgende Europese Commissie, dan moet het besproken worden door een compleet nieuw Europees Parlement en dan geeft de kalender alweer eind 2024 aan. Zolang wil hij het niet laten liggen.

Medeauteur: Yves Lacroix

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin