We hebben als sector een goed verhaal en dat verhaal wordt met de dag mooier. Door buitenstaanders uit te nodigen en door hen met volledige transparantie de sector te laten zien, creëer je ambassadeurs die oprecht geloven in dat waar wij als sector voor staan.
Zo’n twintig jaar geleden zetten we op onze website als ondertitel ‘Let’s make horticulture sexy’. Het staat er nog steeds op. Als sector hebben we er enorm aan gewerkt om die claim waar te maken. We verduurzamen op elk gebied, we produceren meer per vierkante meter dan wie dan ook en we verbruiken per kilo product een minimum aan grondstoffen. Ik vind persoonlijk dat we hardop mogen zeggen dat we supersexy zijn.
Verbinden binnen de tuinbouwwereld
We zijn er als sector klaar voor om ‘ontdekt’ te worden. Vanuit ons bedrijf Jungle Talks, waarin we proberen te verbinden binnen de tuinbouwwereld, zijn we een jaar of tien terug alweer onze horizon gaan verbreden met als tastbaar resultaat onder meer het artikel ‘This tiny country feeds the world’ en de expositie van Rem Koolhaas in het Guggenheim; zie ‘Tomatoes on Fifth’. De stichting EatThis. draait op volle toeren. Het is nu tijd om een beroep te doen op jou!
Deze column is een voorbeeld van wat we doen met EatThis. De afgelopen maanden zijn filosoof Clemens Driessen, fotograaf Kadir van Lohuizen en journalist Frank Viviano voorbij gekomen. Hun verhalen vind je op deze website en zijn voorzien van de tag EatThis. En hou deze plek in de gaten. De komende maanden komen onder meer Jitske Kramer en Dolf Jansen langs.
Volledig onderdompelen in en om kassen
Allen zijn grootheden in het vakgebied waarin ze werken. En allen hebben ze oprechte interesse in het ontlasten van de gezondheidszorg door onder meer ons dieet aan te passen (lees: eet meer groente). En ze willen graag weten op welke wijze we groente kunnen (of beter, moeten) produceren op efficiënte en duurzame wijze. Door hen drie dagen volledig onder te dompelen in en om kassen, gebeurt er iets met hen. Natuurlijk, niet alles is opgelost en ook in de tuinbouw zitten er nog rotte appels in de mand. Maar nu kunnen we hardop zeggen dat ze zonder uitzondering ambassadeurs zijn geworden voor de tuinbouw.
De EatThis.In Residencies werden belangeloos georganiseerd. Dit jaar kunnen we verder met financiële ondersteuning vanuit de provincie Zuid-Holland, waarvoor dank! Dat betekent dat er meer van ons verwacht mag worden de komende maanden. We willen nog veel meer grote namen onderdompelen. Niet alleen Nederlanders, maar zeker ook internationaal. En het mag ook best wat schuren hier en daar. Suggesties zijn dus meer dan welkom. Ken je bijvoorbeeld Sarina Wiegman? Donny? Snelle? Georgina Verbaan? Doe ons dan een groot plezier en stuur me even een mailtje via ed@nethwork.info.