De afzet van sluitkool verloopt met vlagen. In week 19 liep de prijs op tot 42 cent per kilo voor de grote maten, 7 cent meer dan een week eerder. In Noord-Duitsland is het prijsniveau lager. Polen beleverde lange tijd de oostelijke markt.
“Het is zeker geen beroerd afzetseizoen voor sluitkool, maar uitschieters zijn er in en na de winter niet veel geweest. Deze week is de prijs pas gestegen.” Dat zegt Martin Bolhuis van Tuindersbelang in Warmenhuizen (N.-H.) midden vorige week. Het is de bedoeling om van bewaarkool financieel beter te worden, maar dat is volgens hem tot begin mei niet gelukt. In de herfst was het prijsniveau hetzelfde als in de afgelopen aprilmaand. Volgens Bolhuis ontvingen de telers in die perioden de kostprijs vermeerderd met een klein plusje. Het ging lange tijd om 33 tot 35 cent per kilo.
Als je het per oppervlakte bekijkt, kun je beter zware kolen van een plant snijden dan lichtere om aan genoeg omzet te komen
Inmiddels praat hij over 40 tot 45 cent voor de grote maten (9 tot 10 stuks in een 25 kilo baal) en 80 cent voor kleine maten (6 in 10 kilo). “Als je het per oppervlakte bekijkt, kun je beter zware kolen van een plant snijden dan lichtere om aan genoeg omzet te komen. Voor rode kool ligt de prijs voor zowel grote als kleine maten rond 80 cent per kilo”, geeft hij nog aan.
Normaal prijspeil
Het prijspeil is voor deze tijd vrij normaal, vindt de bemiddelaar uit Warmenhuizen. Spanje doet de gebruikelijke hoeveelheden en het oosten is nu ook aan de markt. “Die landen hebben zelf de nodige problemen. Er is minder kool gezet en de bewaarbaarheid is niet optimaal door uitval van elektriciteit.” De verwachting is dat de vraag en bij gevolg ook de prijs nog zal toenemen. “50 cent zou mooi zijn, vooral omdat het in de herfst ook al 35 cent was. Het is wel prettig als het bewaren van sluitkool nog loont.”
Polen vult vraag in
Tassilo Schinke van Hazera Seeds is goed ingevoerd in de situatie in Noord-Duitsland. Hij omschrijft het prijspeil als ‘middenhoog’. Desalniettemin constateert hij ook dat het weinig is, omdat de bewaarkosten niet worden goedgemaakt. Concreet gaat het begin mei om 25 cent per kilo voor grote en 28 cent voor de kleinere witte kool en bij rode kool om 45, respectievelijk 48 cent. De export gaat gestaag, laat hij weten, vooral naar Slowakije en Tsjechië. Hoewel Oekraïne en Rusland ook om kool verlegen moeten zitten, wordt die vraag vooral ingevuld door Polen. “Ik heb als consultant honderden hectares koolteelt helpen opzetten in Oekraïne, maar dat areaal ligt midden in het battle field en daarom is daar dus helemaal niets meer van terecht gekomen.”
De prijs voor kool is het hele afzetseizoen niet verkeerd geweest, vindt Schinke. Dat vindt zijn oorzaak in het beperkte aanbod van groenten in zijn totaliteit uit landen als Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland. De reden daarvan was de droogte in deze zuidelijke landen.
Voorraden vallen mee
In februari werd door Bolhuis al geconstateerd dat de voorraden in Nederland iets lager waren dan gemiddeld in de afgelopen drie jaar. In die tijd liep ook export op Spanje en Portugal goed door, vanwege het lage aanbod aan andere groenten aldaar. Witte kool bracht toen 32 tot 48 cent op en rode kool 39 tot 45 cent.
Volgens zijn college Richard Kruijer is de voorraad in Nederland begin mei vergelijkbaar met die van vorig jaar. Gespecialiseerde bedrijven hebben hier de bewaarcellen vol gezet en de totale capaciteit benut. In andere landen zouden de voorraden minder kunnen zijn. “Engeland heeft minder in de lange bewaring gezet. Een vorstperiode in november is er oorzaak van dat die kool of verloren ging of direct werd afgezet, onder meer op de Europese markt.”
Productieverschillen
In november profiteerde de sluitkoolmarkt van een gespreide vraag, omdat het lokale aanbod onvoldoende bleek. Dit bracht het prijspeil toen op 35 tot 55 cent voor de wittekool en 40 tot 45 cent voor rode kool. Er werden geen hoge productiecijfers gehaald, als gevolg van te weinig of te veel neerslag. Dit gold ook voor Nederland en Duitsland, waar op perceelsniveau volgens Schinke grote verschillen zijn geconstateerd. Een productie van 70 ton per hectare in plaats van 100 ton was ook in Nederland geen uitzondering.
De kwaliteit die uit de lange bewaring komt, is over het algemeen goed. Dat bevestigt een woordvoerder van koolverwerkingsbedrijf Borst Dekker. “De kool is goed de bewaring ingegaan. We hadden alles binnen voor de vorst. Telers die dat niet hadden, hebben dat deel van de oogst direct afgezet.” Belangrijk is volgens de verwerker dat de stemming op de sluitkoolmarkt eindelijk goed is. “Sinds deze week is de prijs echt verbeterd en loopt de handel vlot weg.”