In 2022 verdween slechts 63 hectare appelteelt. De vrees is dat de huidige uiterst moeilijke appelmarkt tot verdere krimp zal leiden.
Met 5.909 hectare is de appelteelt verder onder de grens van 6.000 hectare gezakt. Ter vergelijking: er is 10.066 hectare perenteelt in Nederland. In 2012 werd de perenteelt binnen Nederland voor het eerst groter in oppervlakte dan de appelteelt.
Elstar stabiel
De krimp van de appelteelt vindt nauwelijks plaats bij Elstar, volgens de cijfers van CBS. De vernieuwing van het appelareaal is nog wel zichtbaar bij de categorie overige appelrassen, waar een groei van 40 hectare zichtbaar was. Bij Junami is opnieuw een lichte krimp zichtbaar naar 216 hectare. Dat was 283 hectare in 2020. Bij Rode Boskoop is het areaal nog wel stabiel op 273 hectare.
Moeizame appelafzet
De huidige appelafzet is voor veel telers dit jaar uiterst moeizaam. Er wordt gevreesd voor een grotere krimp dan normaal. De kostenstijgingen die telers moeten opvangen, worden nu niet doorberekend in de afzetprijzen. Deze blijven achter bij andere jaren.
Peren: lichte groei
Voor peren zijn de areaalcijfers positiever. Een zeer lichte daling bij oude rassen als Beurré Alexander en Doyenne du Comice. Bij Conference en ‘overige peren’ is er wel nog groei in het segment en vernieuwing.