“Ondanks het koudere weer en minder zon hebben de gewassen geen last van ziekten en plagen”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.
In week 18 is de laatste winterpostelein geoogst. “De kwaliteit was op het laatst niet goed meer, doordat er veel bloemen in het gewas kwamen. Dat hebben we steeds aangegeven bij de afnemer, maar deze heeft toch product afgenomen omdat dit product niet ergens anders te krijgen was. Op zich ook logisch want april/mei is best laat in de tijd voor winterpostelein, waarin je dat product eigenlijk niet meer moet hebben.”
Eerste zomerpostelein geoogst
In week 19 is de bladgewassenteler gestart met het oogsten van zomerpostelein, die eind maart is gezaaid. Elke week wordt er 600 m2 gezaaid. “De groei valt nog wat tegen door de kou. In begin mei was het ’s nachts nog 3 graden Celsius in de kas. Postelein heeft warmte nodig om te groeien. Ondanks dat het gewas nog klein is, zijn we toch de oogst begonnen. Want als het 25 graden wordt, houden we het niet bij met oogsten.”
Door het natte en vochtige weer is er meer kans op smet. Om dat tegen te gaan, is ventilatie nodig, wat er ondanks geopende luchtramen met ‘dood’ weer niet is.
Goede kwaliteit selderij en peterselie
Half februari en begin maart zijn selderij en peterselie geplant. Van ieder gewas zijn beide keren 6.000 planten geplant. De selderij die wordt geoogst, is van goede kwaliteit. “De selderij kunnen we afsnijden en direct in het bakje leggen. We hoeven er geen geel blaadje vanaf te halen. De peterselie is ook van een heel mooie kwaliteit”, aldus Buitendijk.
Begin juni is de kas leeg geoogst. “We moeten dan geen ‘soep’ meer in de kas hebben, want daar is het dan veel te warm voor.” In juli wordt in deze kas zomerpostelein en raapstelen gezaaid.
Vlotte afzet raapstelen
De kwaliteit van de raapstelen is ook goed. “De afzet heeft tot nu toe goed gelopen. Het product kunnen we dit jaar makkelijker kwijt dan andere jaren. Dat is wel eens anders en dan heb je al gauw een zaaisel teveel. De prijzen zijn met 35 tot 40 cent per bosje ook goed. Dat hebben we ook wel nodig, maar krijgen we niet altijd.”
Wekelijks wordt er 280 m2 raapstelen gezaaid. In de zomerperiode is dat iedere veertien dagen, omdat het anders door een snellere groei op elkaar inloopt. “We kunnen geen twee kappen tegelijk oogsten.”
In het blad van de raapstelen zit een enkel gaatje door aardvlooien. “Als de nachten warmer worden, kunnen we daar wat meer last van krijgen. Als het erger wordt, lijken de bladeren geperforeerd. We zullen dan tegen aardvlooien moeten spuiten.”
Veel blad boskroten
Het gewas van de boskroten staat er mooi op, maar heeft een beetje te veel blad. “Vanwege de vele regenbuien moeten we regelmatig de luchtramen sluiten, omdat de postelein in dezelfde kas staat en niet nat mag worden. Hierdoor groeit het blad van de boskroten harder en minder op de knol. Veel en groter blad werkt niet fijn met het inpakken. Het blad moeten we dan dubbelvouwen om het in de bak te doen.”
Pompoenen gezaaid
Binnendijk heeft 50 soorten pompoenen in potjes gezaaid om buiten op 6.000 m2 te planten. De oogst begint half augustus voor de verkoop aan huis.
Auteur: Harry Stijger