In Duitsland is import van gember uit Peru aangewezen als bron voor de bacterieziekte Ralstonia pseudosolanecaerum.
Duitsland heeft dat gemeld aan het internationale plantgezondheidsplatform EPPO. De schadelijke bacterie werd in 2021 voor het eerst gevonden in een onderzoeksinstelling in Hessen op gember- en tomaatplanten in 2021. Deze planten hadden symptomen. Na bestrijding werd in juni 2022 op dezelfde locatie opnieuw de bacterie aangetroffen in gember- en komkommerplanten.
In maart 2023 werd het virus voor het eerst gevonden in de deelstaat Baden-Württemberg, opnieuw in een onderzoeksinstelling. Wortelstokken van gember die oorspronkelijk voor consumptie waren ingevoerd, waren in dozen geplant om jonge planten te produceren. De gewasbeschermingsdienst van BadenWuerttemberg nam monsters om plantenpaspoorten af te geven en het officiële regionale laboratorium testte de monsters als positief op R. pseudosolanacearum. De planten vertoonden overigens geen symptomen.
Miljoenenschade in Nederland
In 2015 en 2016 is in Nederland op een groot aantal rozenbedrijven, snijbloementelers en vermeerderaars, de bacterie vastgesteld. De bron van de uitbraak in roos in 2015 en 2016 is niet bekend. Het leidde wel tot een miljoenenschade op bedrijven. De verwelkingsziekte is potentieel zeer gevaarlijk voor tomatenbedrijven en andere gewassen, maar strikte hygiënemaatregelen door virussen kunnen afdoende zijn om de introductie te voorkomen.
Verbranding planten
Er zullen uitroeiingsmaatregelen worden opgelegd: verbranding van de besmette planten, desinfectie van de kas en de dozen waar de wortelstokken zijn geplant. De oorsprong van de uitbraak wordt beschouwd als de biologische gember wortelstokken die afkomstig zijn uit Peru*.