Op voorlichtingsavonden krijgen telers te horen wat de energiebesparingsplicht voor hun bedrijfsvoering gaat betekenen.
Voor 1 december 2023 moeten glastuinbouwbedrijven bij hun Omgevingsdiensten melden welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar te realiseren zijn, samen met een uitvoeringsplan om die daadwerkelijk als wettelijke verplichting uit te gaan voeren. Specifiek voor de glastuinbouw is door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) een lijst met twaalf energiebesparende maatregelen opgesteld.
Kleine bedrijven kunnen volstaan met een melding, op basis van een keuzelijst met generiek vastgelegde maatregelen en bijbehorende kosten. Grotere bedrijven hebben een onderzoeksplicht, waarbij ze bedrijfsspecifieke berekeningen t.b.v. de Energiebesparingsplicht kunnen maken.
Administratieve lastenverzwaring
Op een voorlichtingsbijeenkomst in Naaldwijk werd door telers geklaagd over de nog weer flink toenemende administratieve lasten. Terwijl de verwachting was dat de meeste mogelijke energiebesparende maatregelen toch al wel genomen zijn, met oog op de hoge energiekosten.
Verder zou een mogelijke investeringsplicht extra druk kunnen geven bij teeltbedrijven die het financieel moeilijk hebben, in situaties waar de bank niet bereid zal zijn om de maatregelen te financieren. Ook huurders van kassen waren bezorgd over mogelijke spanningen met de verhuurder, al zou blijken dat zij als huurder verantwoordelijk zijn om invulling te geven aan energiebesparende maatregelen. Telers zullen er in overleg met de Omgevingsdienst uit moeten komen.
Naast fysieke bijeenkomsten komt er ook nog een online voorlichtings-webinar op 11 mei.
Lees uitgebreider over de Energiebesparingsplicht in de komende print-editie (editie 9) van Groenten & Fruit.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/