Na een ‘radiostilte’ van bijna vier maanden, werden rond 7 april de eerste glasaardbeien geoogst bij Jack Hereijgers in Zundert.
De teler koos er afgelopen winter – in tegenstelling tot andere jaren – voor om geen verse teelt te planten, maar de drie Elsanta-plantingen van augustus in te zetten als doorteelt. “Hier hebben we tot 10 december van kunnen oogsten. Begin januari gingen we koud”, vertelt Hereijgers.
“Vanaf begin februari zijn we de temperatuur in de kas weer gaan opstoken, volgens het regime dat gebruikelijk is bij een doorteelt Elsanta. Dat betekende dat we de temperatuur overdag opstookten tot een niveau van 17 à 18 graden. Daar kwam dan vaak nog een graad of 3-4 bij door de lichtinval. In de nacht hielden we de temperatuur op 8 graden. Zo fors verwarmen was niet goedkoop, zeker omdat ik een variabel energiecontract heb. Maar ik wilde koste wat kost in productie zijn voordat de aardbeien uit de koude teelten op de markt komen.”
Lichtinval 20 tot 30% lager
Het donkere weer in maart was volgens de teler wel een issue. “Ik schat dat de lichtinval zo’n 20 tot 30% lager lag dan in een reguliere maartmaand. Hierdoor konden we een paar dagen laten starten met oogsten dan ik had verwacht. Daarnaast zien we dat de planten die in het najaar iets meer groei en te veel neuzen hadden nu kwalitatief gezien wat zwakker zijn; deze hadden in maart eigenlijk wat meer licht moeten hebben. Ook is hierbij sprake van iets meer misvormde vruchten.”
Desondanks is Hereijgers zeker niet ontevreden over de kwaliteit. “De zetting is redelijk en het aantal misvormden valt in totaliteit mee. Zeker gezien de beperkte hoeveelheid licht in maart. Al met al mogen we niet klagen: de kwaliteit is gewoon goed en op dit moment hebben we een mooie teelt staan.”
Zuigmachine tegen witte vlieg
De teler geeft wel aan dat hij dit voorjaar het nodige te stellen had met witte vlieg. Om dit probleem te tackelen, ontwikkelde hij eigenhandig een zuigmachine om de beestjes op te ruimen. “Ik moest wel; qua chemie is er nagenoeg niets meer beschikbaar. Daarbij zet ik net voor de bloei liever geen middelen in. De inzet van deze machine was heel effectief; we kregen de witte vlieg hiermee goed onder controle.”
Minder licht, minder kilo‘s
De opbrengsten van de voorjaarsteelt blijven tot nu toe wel wat achter, geeft Hereijgers aan. “Normaal kun je bij een voorjaarsteelt toch wel 8 tot 8,5 kilo per vierkante meter oogsten. Ik schat dat we nu zo’n 10% lager zullen uitkomen. Ook hierbij is het lichtgebrek in maart weer de boosdoener; dat speelt ons op veel fronten parten. En doordat de productie achterblijft en de afrijping wat minder snel verloopt, kunnen onze medewerkers ook minder uren maken dan gewenst.”
Veel betere prijs dan vorig jaar
De teler, die zijn aardbeien afzet via Coöperatie Hoogstraten, is wel uiterst tevreden over de prijsvorming. “We zitten nu op een prijs van zo’n € 6 per kilo”, zegt hij op 21 april. “Vorig jaar beurden we rond deze tijd € 2,50 voor een kilo. Die goede prijsvorming heeft alles te maken met het feit dat veel aardbeientelers niet of later zijn gaan opstoken. Daarbij heeft iedereen te maken gehad met minder licht en dus een lagere opbrengst.”
Geen gat naar stellingteelt
Hij verwacht nog tot eind mei te kunnen doorgaan met de oogst van glasaardbeien. Daarna kunnen waarschijnlijk vrijwel meteen de eerste aardbeien uit de stellingteelt onder folie worden geoogst. “Deze aardbeien – ook van het ras Elsanta – beginnen nu al volop te bloeien. Dus ik heb goede hoop dat we, aan het einde van de glasteelt, meteen kunnen doorstomen met de oogst van de stellingaardbeien.”
Auteur: Ank van Lier