The Voice en DWDD-toestanden ook bij bedrijven in de tuinbouwketen? In de tuinbouw-cao’s zijn alvast vertrouwenspersonen geregeld.
De tuinbouw wordt wel eens vergeleken met topsport. Nederlandse telers als wereldkampioen tomaten telen – of vul om het even welk gewas in. Nu weten we uit de turnsport hoe sommige trainers meenden sporters tot topprestaties te moeten drijven. Andere in het oog lopende sectoren die publiekelijk aan de schandpaal gingen vanwege grensoverschrijdend gedrag: media, politie, politiek en topkoks die bullebakkend door hun keukens stampen.
Veilige werkvloer een schaars goed
Het wekt de indruk dat veiligheid op de werkvloer een schaars goed is. In wezen is de grage publiciteit rond schandalen met arbeidsmigranten in de tuinbouw er ook een voorbeeld van: ‘ook al zo’n sector waar het niet pluis is’. Je kunt je als teler of als directeur van een handelsbedrijf van geen kwaad bewust zijn, à la John de Mol. Maar dat mensen zich op je bedrijf onheus bejegend zouden kunnen voelen, dat kan heden ten dage toch niemand meer als ondenkbaar beschouwen.
Onafhankelijke vertrouwenspersonen
Dus is het goed dat Stigas is gekomen met vertrouwenspersonen, die je bij deze agrarische gezondheidsdienst kunt inhuren. Zodat wie zich onveilig voelt weet waar hij of zij terecht kan, anders dan bij de baas met wie toch altijd ook een ongelijke verhouding bestaat. Voor teeltbedrijven is in de cao’s een en ander vastgelegd. En deze week maakt het opleidings- en ontwikkelfonds Handel Groeit (bestuurd door GroentenFruit Huis namens de werkgevers en FNV, CNV en RMU namens de werknemers) bekend dat het de kosten voor de inzet van de vertrouwenspersoon betaalt, de leden betalen alleen een jaarlijkse bijdrage van € 125.
Beleid op psychosociale arbeidsbelasting
Er zijn vast nog telers die het allemaal schromelijk overdreven vinden. Want ‘van stevig doorwerken wordt niemand ziek en je moet tegen een grapje kunnen’. Maar de verplichting om de werknemers een veilige werkvloer te garanderen staat gewoon in de Arbowet. Dat je een boete kunt krijgen als je machines en je buisrailkarren niet veilig zijn, dat weten we wel. Maar de Arbeidsinspectie rekent je ook af als je niet let op ‘de psychosociale arbeidsbelasting van eenieder op uw bedrijf’.