Het paprikakartel heeft door de hogere prijzen tot inefficiëntie geleid in de paprikasector, concludeert de mededingingsautoriteit NMa.
Inefficiënte bedrijven zijn langer overeind gebleven en er is minder efficiënt gewerkt, al is dat effect niet groot.
Dat stelt de NMa in haar jaarverslag over 2012 waar de NMa het effect van haar ingrepen voor huishoudens heeft vastgesteld. Elk huishouden heeft circa 33 euro bespaard door alle ingrepen van de NMa in 2012, waaronder dus het beboeten en beëindigen van het paprikakartel. Het wordt niet duidelijk welk deel van die 33 euro wordt ingenomen door goedkopere paprika. Dat kan de NMa ook moeilijk vaststellen. Een prijseffect in de winkel zal waarschijnlijk ook moeilijk vast te stellen zijn.
Uit de NMa-berekening blijkt wel dat het prijseffect van de prijsafspraken 10 procent was. Dat is meer een vuistregel van de NMa dan een onderbouwde stelling. Het negatieve effect van de prijsafspraken op de efficiëntie in de sector is met één procent nog lager. Die 10 procent hogere prijs heeft wel een beperkte consumptieremming opgeleverd, stelt de NMa. Die is echter ook niet apart berekend.
De NMa heeft geconstateerd dat drie groepen paprikatelers tijdens het jaarlijkse ‘Holland seizoen’ (juni tot oktober) als een kartel opereerden. Zij hanteerden hierbij een minimumverkoopprijs en wisselden concurrentiegevoelige informatie uit. Ook spraken zij af om niet onder elkaars klanten te werven en wisten zij aldus de veilingprijs te beïnvloeden, schrijft de NMa.