Doorgaan naar artikel

‘Geduld hebben met broccoli planten’

Meindert Jan Botman in Wervershoof is blij dat de eerste 24 hectare broccoli geplant is. Het ging heel moeizaam, maar hij ligt nu op schema. Omdat het voortdurend regende, moest hij het planten vaak uitstellen of een ander perceel zoeken. “Vaak moesten we geduld hebben. We hebben wel wat geschoven ook; het mooiste land ligt nu vol.”

In Wervershoof teelt Botman 120 hectare broccoli. “Het areaal houden we constant. Alles is hier op afgestemd en het rendement is goed.” Vroege broccoli wordt geplant op ‘zwart’ land. Afhankelijk van het perceel is de grond eerst gefreesd of tijdens het planten met de kopeg voorop de trekker plantklaar gemaakt. In de buurt hebben telers ook nog geploegd om de drogere ondergrond boven te krijgen. Hoewel de planten per week zijn gezet, is er van groei op het veld nauwelijks sprake. “Dat wordt geen vroege oogst dit jaar”, schat Botman op 11 april in. Vorig jaar oogstte hij de eerste 20 mei, maar dat zou zomaar juni kunnen worden. “En dan komt alles tegelijk.”

Beter communiceren met jagers

De broccoliplanten die in maart zijn geplant, zijn bedekt met doek. De eerste 14 met acryl- en microklimaatdoek, daarna 10 hectare met alleen microklimaatdoek. Vanaf de eerste week in april is vervroegingsdoek niet meer nodig, maar de eerstvolgende 10 hectare komen wel onder wildnet te liggen. Botman: “Meer netten tegen wildschade heb ik niet, dus we gebruiken het vooral op kwetsbare percelen. De schade van ganzen, duiven en hazen is hier echt een issue, waar we ook als kerngroep broccoli actie op ondernemen.” Botman is lid van de jagersvereniging geworden niet om te schieten, maar puur om te communiceren. De kerngroep en de jagers komen bij elkaar om problemen en probleemgebieden nog beter in kaart te brengen en over alternatieve oplossingen na te denken.

Waar anderen door de lagere temperaturen problemen hebben met de hergroei, speelt dat bij ons minder

Bloemkool kwam goed de winter door

Tussen het planten en bedekken van broccoli door, is het personeel nog tot circa 10 mei bezig met stieken en oogsten van winterbloemkool. “Dat gaat best redelijk. In december met de vorst heb ik ze afgedekt en ze hebben de winter goed doorstaan. Waar anderen door de lagere temperaturen problemen hebben met de hergroei, speelt dat bij ons minder.” Als er even geen werk is, leent de teler zijn personeel uit aan naburige tulpenbroeiers.

Kritisch naar data kijken

Het komende jaar staat als altijd in het teken van kwaliteit en betrouwbaarheid. Er is een extra beregeningshaspel aangeschaft om capaciteit uit te breiden en op het juiste moment te kunnen beregenen; een nieuwe trekker omdat de ander was overleden; verder was het machinepark up-to-date.

Aandacht gaat wel weer uit naar het verzamelen van data door toepassing van weerstations en sensoren in de bodem en in het gewas. “Het streven is om tot één systeem te komen, zodat je niet weer voor elk apparaat en andere appje hebt. Wat ik inmiddels wel heb geleerd is dat je op cijfers alleen niet kunt vertrouwen, maar dat je echt moet weten wat het betekent en waar het vandaan komt. Daarnaast moet je er vertrouwd mee raken en dat geldt ook voor beslissingsondersteunende systemen. De bouwers hiervan kunnen van alles, maar ze hebben ook input nodig van ons telers om het op maat te maken voor een gewas als broccoli.” Het is de toekomst zegt Botman, maar net zo lief gaat hij terug naar het oude. “Ik mag graag de grond voelen en ook ruiken. Laat me alsjeblieft nog een beetje tuinder zijn.”

We gaan steeds bewuster met de grond om en we rouleren optimaal

GLB niet voor vollegrondsgroente

Grond die Botman in gebruik heeft, is deels eigen grond en deels huurgrond. In de bouwplannen worden gewassen als aardappelen, tulpen en grasland afgewisseld. “We gaan steeds bewuster met de grond om en we rouleren optimaal.” De richtlijnen van GLB en het verplicht toepassen van groenbemesters en/of rustgewassen vindt hij onzin. Botman: “In Brussel kennen ze geen vollegrondsgroente, kijk maar in de lijsten. Terwijl broccoli al niets anders is dan een groenbemester. 80% van het gewas blijft op het land en het gehalte organische stof in de bodem is boven de 5 tot zelfs 10%.” Blijvend grasland noemt hij een slecht idee, als er optimaal wordt gerouleerd is dat helemaal niet nodig.

Het komt erop neer dat Botman nog wel de basispremies aanvraagt maar niet meewerkt aan de eco-regeling. “Als we dat op de juiste manier aanvragen kost het veel tijd en het levert niets op. We werken netjes, blijven uit de slootkant en werken van de kant af. De aardigheid om er meer aan te doen is er wel vanaf.”

Auteur Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Meindert-Jan Botman
Meindert-Jan Botman

Broccoliteler in Wervershoof (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin