Doorgaan naar artikel

Profilering versus pragmatiek

Vorige week bezocht Henri Bontenbal, Tweede Kamerlid voor het CDA, het tuinbouwgebied Koekoekspolder in IJsselmuiden. Gewoon in de kantine bij een tuinder, koffie op tafel en een gevulde koek erbij. Samen de uitdagingen in de tuinbouwsector bespreken met een Kamerlid dat snapt hoe de energiemarkt in de praktijk werkt en welke uitdagingen er liggen op ‘the long and winding road’ naar verduurzaming. Opeens lijkt de afstand tussen Den Haag en het platteland heel klein!

In het gesprek met Bontenbal werd ook iets meer duidelijk over hoe het in het ‘Haagse’ werkt. Vooral discussies over ferme doelstellingen en politieke partijen die in hun ambitie niet voor elkaar onder willen doen. Hoe hoger en vasthoudender die ambitie, hoe beter je je kunt profileren. Maar of burgers en bedrijven dat allemaal mee kunnen maken, lijkt van secundair belang. In Den Haag vinden ze ons land immers een gidsland, in de provincie heerst meer een pragmatische mentaliteit.

​Duurzame warmte

In het gesprek met Bontenbal kwamen 2 belangrijke onderwerpen op tafel. Door de hectiek op de energiemarkt is duurzame warmte nu vooral duur geworden. Terwijl het de bedoeling was dat met behulp van de SDE-regeling duurzame warmte niet duurder zou moeten zijn dan warmte op basis van fossiele energie. Helaas zien de tuinders in Koekoekspolder de prijs van hun duurzame warmte (biomassa en geothermisch) nu de bocht uit vliegen, terwijl de traditionele warmte uit een wkk beduidend goedkoper is. Werk aan de winkel voor een reparatie-actie in Den Haag.

Niet dat de aanwezige tuinders tegen verduurzaming zijn, maar het zou wel fijn zijn als dat in een tempo gebeurt, zodat de betrokken bedrijven dat ook nog na kunnen vertellen

Energiebelasting

Of de energiebelasting. Het kabinet wil die verhogen. Ook dat traject gaat slachtoffers opleveren in de tuinbouw, als daar niet wat meer pragmatisme bijkomt. Niet dat de aanwezige tuinders tegen verduurzaming zijn, maar het zou wel fijn zijn als dat in een tempo gebeurt, zodat de betrokken bedrijven dat ook nog na kunnen vertellen.

Vergelijking met de veehouderij

De vergelijking met de veehouderij is snel gemaakt. Doordrammen over doelen en jaartallen en vervolgens wordt een halve sector ‘voor de bus gegooid’. En dat in het licht dat die sector al enorme stappen heeft gezet op het vlak van stikstofreductie en best verder wil reduceren. Maar dan wel via een route en in een tempo, zodat de veehouderijbedrijven dat mee kunnen maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat Bontenbal dat pragmatisme uit Koekoekspolder mee gaat nemen naar Den Haag. De deur in Koekoekspolder staat wijd open voor andere politici die hun vrijdagmiddag nuttig willen besteden aan een gezonde dosis pragmatisme.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin