De eerste legaal geteelde wiet en hasjiesj worden verkocht als 3 telers hun productie opgestart hebben, maar is ook afhankelijk van de andere 7 telers.
De 10 telers in de vertraagde wietproef kregen recent goed nieuws van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid. In Tilburg en Breda mag een aanloopfase van de wietproef starten. Coffeeshops in deze steden mogen legale wiet en hasjiesj inkopen bij telers en verkopen aan klanten. Dat start zodra 3 telers hun productie op orde hebben. Zij zijn koplopers in het wietproefproces. Volgens de schatting van de ministeries zijn deze 3 bedrijven in het vierde kwartaal zover.
Voor 1 van de koplopers, producent Fyta uit Waalwijk, is dat niet per se goed nieuws. Het bedrijf is al langer ingericht op productie van cannabis, vanwege het verleden als producent voor medicinale toepassingen. Dat is een andere markt, maar daardoor is Fyta al langer klaar om te starten. Het bedrijf moet nu wachten op de andere telers. Verder uitstel kost 4 tot 5 ton per maand aan gemiste omzet. Aan Omroep Brabant liet het bedrijf weten een schadevergoeding te zullen claimen bij de overheid. Dat kon Fyta niet zelf toelichten.
Gedoogde hasjiesj vervangen in overgang
Of die aanloopfase ook echt in het vierde kwartaal begint, is nog niet zeker. Daarvoor moet er uitzicht zijn op een start van de werkelijke proef. De aanloopfase mag namelijk niet langer dan 6 maanden duren. Daarna breekt de fase aan waarin de productie bij alle legale telers moet groeien om na die zes weken gedoogde hasjiesj en wiet te vervangen. De teelt kan niet in één keer alle gedoogde producten in de coffeeshops vervangen.
Als er vertraging optreedt bij de telers buiten de kopgroep, kan in theorie ook de start van aanloopfase vertragen voor die koplopers. Daar ziet het nu niet naar uit. Volgens de laatste planning van de 10 telers zal die proef in het eerste kwartaal van 2024 starten. 6 maanden daarvoor mag de aanloopfase dus starten.